NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 26 de novembre de 2024 | Amador    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



L’aportació de les religions a la llengua i la cultura catalanes, recollida en una exposició
Informa: Anònim, Premsa Palau Robert
Dilluns, 23 de novembre de 2009 a les 11:32


Barcelona (el Barcelonès) - La nova exposició “Religió, llengua, cultura, a Catalunya” recull la contribució de les religions en la configuració de la realitat cultural i lingüística de Catalunya. L’exposició està oberta al públic al Palau Robert de Barcelona entre el 22 d'octubre i el 31 gener de 2010.


 f01_religions250x250

Va inaugurar la mostra el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira. També hi van assistir el comissari de l’exposició, Joan Bada, i la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll.

L’exposició “Religió, llengua, cultura, a Catalunya” es presenta en cinc àmbits, i aplega objectes, obres d’art, textos, plafons informatius i audiovisuals que posen de manifest la interrelació que s’ha produït des de l’època romana fins a l’actualitat entre religió, llengua i cultura.

El primer i el segon àmbits serveixen d’introducció i s’hi presenta el fet religiós a Catalunya: formació del calendari, cronologia de la presència del català en el catolicisme, cronologia de la implantació a Catalunya de les diverses tradicions religioses. També hi ha exposats diversos mapes: un de toponímic, amb els 131 municipis que tenen noms de sants i santes, i uns altres que mostren la distribució dels centres de culte de totes les confessions.

En el tercer àmbit, s’hi destaquen els llibres sagrats (Bíblia i Alcorà), una visió global sobre els llibres rituals i teològics de les antigues i noves religions de Catalunya editats en català, els catecismes, com a instrument d’ensenyament de les religions, i un dels primers llibres en català, les Homilies de Tortosa.

El quart espai reflecteix la influència de la religió sobre la cultura popular (representació de la Passió, dels Pastorets, de la Patum, de la Processó de Verges i el Pessebre). També s’hi recull la música religiosa, els cançoners religiosos populars i una selecció de revistes en català publicades per institucions religioses, tant en temps de la persecució de la llengua en època de la dictadura franquista com d’altres d’actuals. Finalment, el cinquè àmbit tanca l’exposició amb la presentació d’aspectes molt arrelats de la religiositat popular (ex-vots i goigs).

Activitats educatives

El Palau Robert ha programat visites i activitats didàctiques per als escolars de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius sobre la temàtica d’aquesta exposició. Les activitats, que són conduïdes per educadors especialitzats, tenen l’objectiu de fomentar la participació dels alumnes i proposen continguts d’acord amb les diverses etapes educatives. Els centres escolars ja han fet nombroses peticions per participar-hi i ja no s'admeten més reserves.



Més informació: http://www.gencat.cat/palaurobert/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org