|
En marxa el 6è cicle “cobla de tardor” a Blanes
|
Informa: Quim Rutllant i Valls, Amunt Produccions Dimecres, 14 d'octubre de 2009 a les 17:49
|
Blanes (el Maresme) - L’ajuntament i el Teatre de Blanes han organitzat per aquesta tardor el sisè cicle de música per a cobla, que es farà aquest mes d'octubre i fins al desembre al teatre de Blanes.
Enguany, el calendari serà el següent:
11.10.09 – Cobla Vila d’Olesa 19.00h, teatre de Blanes
Espectacle: Sardanajazz
La Cobla Vila d'Olesa, sota la direcció de Joan Josep Blay, presenta una experiència d’apropament al jazz nascuda del què s’anomena sardana–jazz, i que no és més que aquell estil de sardana tan habitual actualment, i que integra alguns recursos rítmics, de fraseig i sobretot harmònics, del jazz.
S’ha volgut fer un passeig pels temes clàssics del jazz, amb la sardana com a element de connexió. El viatge parteix de la sardana i torna a la sardana però és essencialment una exploració de la cobla i dels seus instruments en el terreny del jazz.
La cobla i la bateria actuen com a Big Band acompanyant els temes interpretats al saxo soprano, per Joan Josep Blay, i també per diferents instruments de la cobla com ara el trombó, els tibles, la veu i la trompeta.
25.10.09 – La Principal del Llobregat 19.00h, teatre de Blanes Espectacle: Ritmes d’anada i tornada
La cobla La Principal del Llobregat posa sobre l’escenari un estudi musical que posa en evidència la influència de la música d’arrel dels Països Catalans sobre algunes de les melodies i ritmes més típics de Sud Amèrica.
Els ritmes d’anada i tornada són un viatge musical que resumeix dècades i dècades d’història de la música.
Al final del segle XVIII, arran de l’obertura del mercat americà, molts catalans van emigrar a les llavors anomenades índies americanes en busca de fortuna. D’aquí que, en tornar, se’ls digués popularment (a ells o als seus descendents) “indians” o “americans”. Aquests aventurers retornats del Nou Món van venir amb les butxaques plenes i sovint van fer ostentació de la seva riquesa: van construir cases senyorials, van invertir en infraestructures, etc. En les festes que organitzaven s’hi interpretaven també les músiques de moda, com el danzón, l’havanera o el bolero.
Però la majoria d’ells no eren conscients que aquells ritmes, melodies i cançons que importaren d’Amèrica eren ritmes originalment europeus i, en bona part, catalans. Tot aquest equipatge harmònic i melòdic es va barrejar amb els ritmes afrocaribenys, tant dels indígenes com dels esclaus portats de l’Àfrica.
Els ritmes d’anada i tornada són, doncs, un recorregut per aquest univers sonor que combina melodies catalanes amb ritmes llatins.
05.12.09 – 12è concurs de sardanes per a joves compositors Cobla de tardor i cobla del col·legi Santa Maria de Blanes 22.00h, teatre de Blanes
La Banda i Cobla del Col.legi de Santa Maria i la Colla Sardanista Sa Palomera, han convocat la dotzena edició del concurs de Sardanes per a Joves Compositors per aquest any 2009.
La principal característica del concurs és que només s’accepten composicions de joves compositors menors de 25 anys, fet que el fa únic a tota Catalunya. La Colla Sa Palomera i la Banda i Cobla del Col.legi es fan ressó, amb aquest acte i la organització d’aquest guardó, de la importància que té per al món sardanista el relleu generacional i, així, intentem afavorir un sector dels compositors que no solen tenir accés als principals premis del món de composició. El concert l’oferirà la “Cobla de Tardor”, formada per músics blanencs de diverses formacions i que s’han unit per aquest concurs i que interpretarà les sardanes del concurs i, alhora, hi participarà la cobla del “col·legi de Santa Maria”, de Blanes.
El concert final és la posta en escena de les sardanes finalistes i, a l’hora de la veritat, la lectura d’un veredicte que atorgarà, un any més, el merescut premi del concurs.
Més informació: http://www.amuntproduccions.cat
|
|
|