NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 26 de novembre de 2024 | Amador    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Arriba la segona edició del cicle de xerrades "Parlem de festa".
Informa: Anònim, Carrutxa
Diumenge, 14 de juny de 2009 a les 0:11


Reus (Baix Camp) - Per segon any, Carrutxa i l'Institut Municipal d'Acció Cultural de Reus organitzen el cicle «Parlem de festa» en el marc de les activitats culturals de difusió de Sant Pere. Com que enguany el cicle s'encavalca amb la inauguració de l'exposició que prepara la regidoria de Cultura sobre les nostres festes majors, podrem gaudir d'una setmana de coneixement i, si s'escau, debat sobre la festa.


La proposta és resultat de la combinació entre el treball d'investigació sobre el passat i la voluntat d'opinar, amb rigor, sobre la festa i la seva evolució en el present. Ezequiel Gort, que comptarà amb el suport d'altres membres de l'associació Carrutxa, intentarà apropar-nos al moment històric en que apareix la manifestació festiva més emblemàtica de la festa de Sant Pere i un dels exemples de pirotècnia tradicional avui més singulars del país, que es pot vincular a tota una tradició de foc d'artifici per a anunciar la festa, o ressaltar-ne els moments principals, que trobem des del País Valencià a Itàlia.

Francesc Llop és un dels millors especialistes en campanes dels Països Catalans. El presentarà Xavier Orriols, ben conegut com a músic i, alhora, també un reconegut investigador sobre el tema. Els tocs de campanes manuals constitueixen una part valuosa, i sovint oblidada, del nostre patrimoni festiu.

Si en el passat –al segle XIX– Reus fou capital d'aquesta particular tradició de teatre popular de carrer que són els balls parlats, la festa actual semblava haver-los marginat fins ara. Probablement per la dificultat d'enfrontar-se a una acció de carrer que ha de comunicar amb els espectadors, més enllà del fugisser pas pel seu davant, en el transcurs de la professó. Ball parlats que pouen d'antics temes però que s'han de recrear necessàriament des de l'actualitat.

«Parlem de festa» és un cicle que més enllà d'aquests vespres saludablement ocupats en l'enriquiment cultural de les persones que hi participem, serveix d'exponent d'una feina que es realitza durant tot l'any. Us convidem a formar-ne part i a aprendre col·lectivament sobre d'on venim i cap a on anem.

Programació del cicle "Parlem de festa":

Dilluns 15

Conferència d'Ezequiel Gort, En els orígens de la Tronada: de l'ús militar a l'ús civil de la pólvora. Amb projecció d'imatges.

Dimarts 16

Conferència a càrrec de Francesc Llop, antropòleg i campaner de la Catedral de València. Els tocs de campanes manuals: la veu viva de la comunitat.

Dijous 18

Taula rodona: Els balls parlats. Teatre popular de carrer a les festes reusenques.

Tots els actes tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre, a la sala del Castell (Arxiu Històric) de Reus.

Més informació:

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org