|
Ontinyent recupera el Ball de la Moma
|
Informa: Anònim, Colla de campaners d'Ontinyent Diumenge, 7 de juny de 2009 a les 23:13
|
Ontinyent (la Vall d'Albaida) - La solemne festivitat del Corpus Christi d'Ontinyent, que tindrà lloc els propers 13 i 14 de juny, destaca enguany pel canvi de recorregut del trajecte processional de forma provisional degut a les obres de remodelació de la Plaça de Santo Domingo i per la recuperació del ball de la Moma a càrrec del Grup de Danses d'Ontinyent.
SOLEMNE FESTIVITAT DEL CORPUS CHRISTI D’ONTINYENT 13 i 14 de juny de 2009
Dissabte 13 de juny. Vespra del Corpus “Si pel juny els Gegants veus ballar, Corpus demà”
12 del migdia. Toc de l'Àngelus: Tres batallades de la Petra assenyalen l’hora del prec de l'Ave Maria. Seguidament, volteig manual de Campanes del migdia de la vespra. (no participa la Petra)
7 de la Vesprada. Desfilada dels Gegants i dels Cabets.
Recorregut: Eixida des de l´Hospital de Beneficència, c/ Mirador, Pl. de la Vila, c/ Església, Sant Pere, Trinitat, c/ Roses, Pl. Major, c/ Maians, c/ Gomis, novament c/ Maians, Pl. Major, Magadalena, Regall, Fossaret, Pl. de la Vila i c/ Mirador.
Llocs on s´interpreta el ball: Pl. de la Vila, Pl. de Sant Pere de Verona, Pl. Major, placeta de Latonda, davant de l´església de Sant Carles, al encreuament del Delme, al encreuament del Trinquet de Gomis, al encreuament amb c/ Exea, novament als encreuaments del Trinquet i Delme, església de Sant Carles, placeta de Latonda, Pl. Major i Pl. de la Vila.
7´25 de la vesprada. Toc del Capvespre al Campanar de la Vila. Una combinació de batallades de les campanes Albats, Combregars i Santíssim cada vegada més ràpides que acaben amb els tres avisos que fa la Petra per assenyalar el moment de les oracions de la vesprada. Tot seguit, tres vols manuals de Campanes, (7’30, 7’45 i 8’00) com avís a la missa.
8’00 de la vesprada. Missa a l’església de l’Assumpció, seguida de la Vigília del Corpus en la que participen les associacions d’Adoració Nocturna, estarà marcada pels tocs de la campana del Santíssim.
Diumenge 14 de juny. Festa del Corpus Christi. Festa Major. “Corpus, festa i ginesta”
11´30 del matí. Vols del Dia del Corpus com avís a la missa de les 12’00. Dos vols d’avís (11’30 i 11’45). Hui, com es fa el Dijous Sant i el dia dels Combregars, comença el Ximbolet, i a meitat vol paren totes les campanes excepte la del Santíssim i dels Combregars, dedicades al Cos de Crist, per tal que voltegen per una estona com a majors i solistes. Després, la resta de les campanes (incloent les grans) reprenen el vol abans de començar a parar totes.
12 del migdia. Toc de l'Àngelus i repic de festa: Tres batallades de la Petra assenyalen l’hora del prec de l'Ave Maria seguit d’un clamoreig de les campanes Maria, Combregars i Santíssim destacant la festivitat. A continuació volteig solemne especial del Corpus Christi amb les onze campanes durant 10 minuts.
5 de la vesprada. Repiquet del Corpus. Concert cerimonial de campanes, de mitja hora de durada, que es celebra els dies de major solemnitat en la Parròquia de l'Assumpció: Pentecosta, Corpus, l'Assumpció i la Puríssima. Unes complexes combinacions de drangs, batallades i vols de caràcter enaltidor que preludien la Missa major, i pregonen i lloen la importància de la festa de hui.
5´30 de la vesprada. Vols del Dia del Corpus com avís a la missa. Tres vols d’avís (5’30, 5’45 i 6’00)
6’00 de la vesprada. Solemne Missa Major del Corpus Christi. Les campanes acompanyen els moments més solemnes de la Missa: Quan es canta el Glòria totes les campanes voltegen al mateix temps en un vol espectacular. Quan es pronuncia el sermó s'escolten tres batallades ràpides, fluixes i continuades de la Petra. En el moment de l'Elevació, el Ximbolet i la Petra voltegen al mateix temps acompanyades per les campanes de les Monges Carmelites. En acabar la missa, es sona el gran volteig del Dia del Corpus per donar inici a la Processó.
Al finalitzar L’Eucaristia. Processó del Corpus. La processó està encapçalada pel Ball dels Cabets que en el moment que sone la música, sonarà de nou el volteig general del Dia del Corpus, i segueix amb el Ball dels Gegants, el Ball dels Arquets, el Ball de la Veta, el Ball dels Cavallets i, per últim, el recent incorporat ball de la Moma. A continuació,els membres del Grup de Danses d’Ontinyent realitzen la tradicional Enramada del Corpus amb plantes aromàtiques. La Creu processional dóna pas als xiquets i les xiquetes de “primera comunió” i a aquelles persones que desitgen acompanyar el Santíssim, que és dut sota pal·li daurat. Cada certa distància, el Santíssim és descansat sobre els Altarets o Tauletes, que són els menuts altars profussament decorats on els veïns que els han preparat l’adoren i li canten himnes. Sempre que la Custòdia està a la vista del Campanar de la Vila, es volteja la Campana del Santíssim.
8’30 de la vesprada. Toc del Capvespre. Quan la Custòdia torne a l’església de l’Assumpció, el volteig general de Corpus acabarà la festa.
RECORREGUT DE LA PROCESSÓ
El seguici processional té el seu inici a l’església de l’Assumpció, i realitzarà el següent recorregut que aquest any es veu modificat degut a les obres existents a la plaça de Santo Domingo: Església de l’Assumpció de Santa Maria, Fossaret, Pl. de la Vila, C/ Església, C/ de Sant Pere de Verona, C/ Trinitat, Pl. de Baix, Pl. Major, Sant Jaume, C/ l’Aurora, C/ Morereta, Sant Josep, C/ Dos de Maig, C/ Alcalde Paco Montés, C/ Delme, C/ de Maians, Pl. Major, C/ del Regall, C/ de la Magdalena i Fossaret.
LLOCS ON ES BALLA EN LA PROCESSÓ
Les danses processionals formen part, com el seu nom indica, de la processó, i seran interpretades, si no hi ha cap impediment, en els següents llocs: Pl. de la Vila, Pl. de Sant Pere de Verona, Pl. de Baix, Pl. Major, Ermiteta, Pl. de la Morereta, Hotel Kazar, C/ Alcalde Paco Montés, C/ Delme, C/ Maians (davant de l´església de Sant Carles), Placeta Latonda, Pl. Major i Pl. de la Vila.
Es prega als veïns del recorregut de la processó que adornen els seus balcons amb cobertors, mantons, banderes i plantes.
Així mateix, es prega que esperen al pas de l’últim ball per tal d’abocar fulles i flors al terra. Així evitarem que els xiquets que dansen patisquen cap accident.
NOVETATS
Aquest any cal tindre algunes consideracions importants: En primer lloc, el nou i provisional recorregut de la processó del Corpus que afectarà a tot el segui processional efectuat pels carrers del Poble nou degut a les obres de la Plaça de Sant Domingo. En segon lloc, l’absència de campanes al Campanar Major de la Ciutat, Campanar de la Vila, amb motiu de la restauració i ampliació del conjunt de les mateixes que serà subsanat amb la participació i adaptació de menys campanes a tots els tocs.
Aquest any Ontinyent deu estar d’enhorabona, perquè als 5 balls que tenim en les processons del Corpus Christi i de la Puríssima: Cabets, Gegants, Arquets, Veta i Cavallets, el 14 de juny se’n afegirà un de nou: el Ball de la Moma. Aquest ball ha estat tret endavant per gent del Grup de Danses d’Ontinyent.
Cap al mes de març, un grup de persones es desplaçaren a la ciutat veïna de Sueca per a aprendre la seua Moma. Després d’haver sabut com la ballen, de la mateixa manera que ho fan a la ciutat de València, es va ensenyar a la resta de gent del Grup de Danses que va tenir a bé d’aprendre aquell ball. En un principi s’anava a ballar eixa coreografia, però es decidí fer un ball propi de la nostra ciutat i que fora distint de la resta de poblacions que actualment trauen la Moma en les respectives processons del Corpus Christi.. En el cas d’Ontinyent, serà interpretada pel grup de percussió i dolçaina El Regall.
El Ball de la Moma representa la lluita interna que tenim els éssers humans entre les virtuts i els pecats. Les virtuts es troben representades per una persona amb un vestit blanc, corona, ventall, mocador, ceptre i la cara coberta. Els pecats capitals, que en són 7: supèrbia, enveja, luxúria, avarícia, gola, ira i peresa, es representen pels Momos, uns personatges amb la cara tapada, vestits amb colors cridaners, bastons i amb el símbol de l’animal pel que es representa cada pecat.
Durant la representació de la Moma es faran 8 balls, un per a cada pecat i el final. Cada pecat tindrà la seua oportunitat de temptar a la virtut i intentar que peque, com ho faran la resta de Momos, però la Moma sempre acabarà duent al Momo al seu lloc de partida demostrant que no cau en les temptacions. En el ball final es representa la victòria de la virtut sobre els pecats.
Més informació: http://www.turismo.ontinyent.es/val/festes/festes06.htm
|
|
|