|
400 anys de gegants a Torroella de Montgrí
|
Informa: Marc Roura, Ajuntament de Torroella de Montgrí Dijous, 7 de maig de 2009 a les 13:50
|
Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - La Colla Gegantera de Torroella de Montgrí amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, vol celebrar un seguit d’esdeveniments que, enguany, prenen una dimensió especial.
La primera referència històrica, que tenim de l’existència dels gegants es remunta a l’any 1608 i es troba que en una visita pastoral que va fer el bisbe a la parròquia ja es documenta el gegant i un drac. D’això, doncs, ja en fa més de 400 anys, tot i que és de suposar que a finals del segle XVI la festivitat de Corpus, ja gaudissin de la presència dels gegants.
Des d’aquest moment han anat passejant per Torroella, diferents gegants. Es documenta que a partir del 1628 el Gegant ja gaudeix de la companyia de la Geganta; o bé se sap de l’existència d’una àliga l’any 1638. Amb el temps, la parella dels gegants es fa present també a la Festa Major de Sant Genís i a altres celebracions. Tanta sortida va fer que els gegants s’haguessin de fer de nou en diferents moments. Aquests personatges es refan del tot diferents moments. Els gegants més antics que es conserven, són els que es troben exposats a Can Quintana; són els gegants centenaris datats del 1880. L’any 1948, es construeixen els gegants que surten actualment pels carrers i cercaviles i dels que celebrem els 60 anys.
Un altre motiu de celebració és la declaració de l’Any Joan Amades, per part de l’Associació Cultural que porta el seu nom. Joan Amades ha estat una figura cabdal per la cultura catalana en la elaboració d'uns treballs essencials en tots els àmbits de la cultura tradicional i popular. La Colla Gegantera i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’adhereixen al seu homenatge, recordant la seva persona i la seva obra en el conjunt d’actes culturals, didàctics i festius que celebrarem pels carrers de la vila.
L’Esglèsia de Sant Genís, tan relacionada amb la història dels gegants, també celebren els 400 anys de la seva consagració.
Tots aquests esdeveniments es volen celebrar l’alegria i la benvinguda a la cercavila del Gegant i la Gegantessa acompanyats pels cap-grossos, el gegantó i els altres gegants i figures vingudes d’altres contrades. Les colles geganteres participants de les trobades són les de l’Estartit, d’Amer, de Cassà de la Selva, d’Argentona, de la Fal·lera gironina i de La Bisbal d’Empordà, seguint el ritme de la música dels grallers.
La colla gegantera de Torroella de Montgrí està convençuda de l’acceptació dels diferents actes que tindran lloc durant els propers dies:
Divendres 1 de Maig 13.00h – Capella de Sant Antoni Inauguració de l’exposició “Mostra d’Imaginari festiu català”
Dissabte 2 de Maig 11.00h – Plaça de la Vila Tallers de Capgrossos
Dissabte 9 de Maig 18.00h – Can Quintana Presentació del llibre “Bèsties de Festa” amb els autors X. Cordomí, S. Udina i R. Saudell. Val a dir que és la primera presentació a les comarques gironines.
19.30h – Biblioteca Municipal Pere Blasi Inauguració de l’exposició: “Bestiarium, un passeig per la nostra imatgeria festiva” (exposició cedida per l’Agrupació de Bestiaria Festiu i Popular de Catalunya)
Dissabte 16 de Maig 20.00h – Sortida del pati de Can Quintana Cercavila Nocturna amb Gegants i Bèsties de Foc En acabar els gegants oferiran un ball al interior de l’església de Sant Genís on reposaran fins l’endemà.
Diumenge 17 de Maig 11.30h – Sortida del passeig de l’Església Cercavila amb totes les figures i colles participants.
Colles participants: L’Estartit, Amer, Cassà de la Selva, Argentona, Fal·lera gironina, La Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí.
Marc Roura Àrea de Cultura, Joventut i Festes Ajuntament de Torroella de Montgrí 972757301
Més informació: http://www.torroella.org
|
|
|