2. SEGONA PART:

Estudi de camp dels espais multidisciplinaris a Barcelona.

2.1 Introducció.

L’estudi de camp dels espais multidisciplinaris comença a finals de 1997 quan m’entrevisto amb alguns dels actors involucrats per presentar-los el que estava fent. La idea inicial era encara vague: estudiar un fenomen quasi antropològic, que estava apareixent no només a Barcelona sino també a altres ciutats europees. Es tractava d’un conjunt de persones que, amb la voluntat de recuperar espais per a la ciutat i amb la filosofia de compartir recursos, s’instal·laven en un espai històric o emblemàtic i hi introduïen intel·ligència i organització. El resultat era un tipus especial d’organització en el que el desenvolupament personal i professional no eren incompatibles, en els que les relacions eren horitzontals, en els que les dinàmiques d’evolució es basaven en l’ajuda mútua… eren, d’algun manera, espais per a la vida. Des de feia un any i mig jo era promotor d’@kubik, un d’aquests espais que, després de les etapes de conceptualització i llançament, començava a plantejar-se la necessitat d’estructurar un bon pla de desenvolupament.


Així doncs, em vaig proposar estudiar el fenomen des d’una perspectiva complerta però amb la intenció de modelitzar aquell tipus d’organització que estàvem creant, a la vegada i des de diferents enfocaments, col·lectius diversos de la ciutat. Un fenomen que semblava formar part del nou paradigma organitzatiu que les noves teories del management proclamaven a tort i dret: l’empresa xarxa, el management ecosistèmic, la direcció per valors, etc.


Des d’aleshores ençà algunes de les organitzacions han evolucionat, han introduït canvis en el sistema d’organització, han afegit idees sorgides arrel de la realització del present treball. Avui, a principis de 1998, la majoria d’elles encara segueixen en funcionament tot i que estan en moments del seu cicle de vida molt diferents de quan es va realitzar la tesina.



2.2 Procés i metodologia utilitzada.

El procés seguit per a la realització del següent estudi de camp va ser el següent:

  1. Definició i selecció del subjecte d’estudi. No existeix cap definició conceptual d’espai multidisciplinari com a un tipus especial d’organització, així que em va caldre definir a priori un concepte d’espai multidisciplinari per tal de poder delimitar i seleccionar els que podien ser subjectes del meu estudi. Vaig restringir la definició per àmbit geogràfic i segons el caràcter de la iniciativa.

  2. Descripció i presentació de la informació recollida dels subjectes d’estudi: una mostra de quatre espais multidisciplinaris de la ciutat de Barcelona sorgits de la iniciativa privada. La presentació dels espais consta d’una fitxa i una breu presentació de cada un d’ells.

  3. Anàlisi de la informació recollida mitjançant la Teoria de Sistemes. Definició dels elements del sistema espai multidisciplinari i realització d’un anàlisi comparatiu, en base als elements del sistema, per a l’obtenció de les característiques comunes a tots els espais i de les seves principals diferències.

  4. Conclusions respecte als elements del sistema espai multidisciplinari. Exposició de les principals aportacions i perspectives en relació a cada un dels elements del sistema.


Les fonts d’informació utilitzades per a l’elaboració del present estudi es basen en:

  1. Entrevistes personals amb tots els promotors, fundadors o coordinadors dels espais, i enquestes obertes dirigides als professionals de dos dels espais.

  2. L’experiència vivencial i personal. Aquesta tesina incorpora aspectes vivencials molt importants, en tant que en els dos últims anys he estat promotor d’un d’aquests espais i partícip de la vida social i professional d’alguns dels altres.

  3. Converses informals amb persones relacionades amb la constel·lació de temàtiques abastades: representants de centres d’emprenedors de la ciutat, professors de management i de gestió, etc. 


Les principals dificultats que he afrontat en el procés de realització de l’estudi han estat:

 

2.3 DESCRIPCIÓ i PRESENTACIÓ dels espais multidisciplinaris observats.


La definició d’espai multidisciplinari a priori que vaig fer servir per a seleccionar els espais subjectes d’estudi va ser la següent:

"És un conjunt de col·lectius de professionals que s’agrupen en un mateix
espai físic per a compartir coneixements i tecnologia i per a col·laborar de
forma multidisciplinària en l’elaboració de projectes."

      Font: Elaboració pròpia


Aquesta definició era massa generalista i oberta; dins aquest marc hi cabien des de centres universitaris de recerca multidisciplinària, Vivers d’Empreses, fins als boulevards comercials. Per aquests motius, vaig centrar encara més l’àmbit d’estudi de la tesina a aquells espais multidisciplinaris sorgits de la iniciativa privada a l’àrea urbana de Barcelona. Van ser descartades, doncs, totes aquelles organitzacions gestionades amb diners públics, com els Vivers d’Empreses municipals o els Hotels d’Entitats, i totes aquelles que estan apareixent en altres ciutats europees culturalment actives com ara Londres, Amsterdam, Berlín o Paris.


Els espais multidisciplinaris que responien a aquestes característiques, identificats i que han estat objecte d’observació són, per ordre alfabètic:

@kubik
Palo Alto
Pelai 1
Principal Montcada