NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 24 de novembre de 2024 | Flora    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Protagonistes > Cant improvizat


El cant improvisat
L'art d'improvisar cançons
Diverses poblacions, Diversos moments de l'any


Albaes a la Mare de Déu de Bétera


Combat de corrandes a Santa Pau


Dues generacions de glosadors mallorquins


Mateu "Xurí" Matas


Glosadora


Trobada de cantadors


 

En els darrers anys la cultura popular catalana ha vist com el cant improvisat ha experimentat una revifalla molt important gràcies sobretot, a l’apropiació que d’aquesta tradició n’han fet els més joves, a la creació de trobades i festivals de cantadors i a la potenciació del gènere al seu lloc d’origen: les festes populars.

El reviscolament de la cançó improvisada en català s’ha produït, sobretot, gràcies a que els més joves, de la mà dels més vells i experts improvisadors, han trobat en aquesta manifestació cultural una via per expressar-se amb total llibertat i espontanietat.

L'antiga tradició d'improvisar versos

L’art d’improvisar versos rimats forma part de la cultura popular oral catalana. Es tracta d’un art en el que la veu exerceix una funció creadora i, alhora, preserva uns valors col·lectius, una tradició que ha passat de pares a fills. Les cançons improvisades són veritables composicions poètiques en què cadascuna de les estrofes acaba amb un vers o grup de versos. L'improvisador escull l'argument principal i desenvolupa una composició formulada sobre una estructura de versos ben determinada. Quan el cant improvisat es formula com un diàleg entre improvisadors l'enginy del glosador, però, no es mesura només en l’estructura formal de la composició sinó també en el contingut de la resposta, que necessàriament ha de ser ràpida, enginyosa, i escaient a l'envit del contrari.

Les composicions versificades poden tenir un nombre indeterminat de versos, però en la seva majoria són de quatre versos, normalment heptasil·làbics. Aquestes composicions es fan en ocasió de qualsevol vetllada de gloses, en una circumstància anecdòtica de la vida quotidiana i sobretot en el marc de celebracions festives populars al carrer. Força coneguts són els anomenats combats de glosadors o “de picat”, on dos o més glosadors s’enfronten festivament elaborant i improvisant rèpliques i contrarèpliques contínues que posen a prova la destresa i l'enginy dels contrincants.

El cant improvisat sovint es fa amb propòsit de divertir i entretenir, però sovint l’originen altres motius, com donar sortida a un sentiment, adular o atacar una persona, crear un estat d'opinió sobre un fet determinat, destapar rumors existents, valorar esdeveniments ocorreguts al poble, denunciar injustícies, qüestionar determinades coses, etc La temàtica del cant és, doncs, força variada i pot incloure des de composicions humorístiques, satíriques i burlesques, a expressions amoroses i eròtiques, passant per composicions netament religioses, commemoratives i fins i tot polítiques.

Tot i ser una creació espontània, l’èxit de certes composicions i la seva repetició anual han contribuït a crear una literatura popular al voltant del cant improvisat. El poble conserva i transmet amb el pas del temps aquelles composicions més reeixides. Així, el procés de transmissió de les gloses ha estat primer de viva veu, de boca dels autors a les persones qui escoltaven i d'aquests als parents, amics i coneguts, i de pares a fills, sobrepassant sovint l'àmbit local. I després, s’ha acabat fixant per escrit, de la mà de persones que han volgut deixar constància de les composicions més populars i/o brillants. A les Illes Balears per exemple, són encara moltes les composicions de glosadors semi llegendaris que segueixen essent presents en la memòria col·lectiva, com Sebastià Gelabert, més conegut com "Tià de sa Real".

Les cançons improvisades sovint s’acompanyen de simples moviments de dansa i de la música provinent de diferents instruments: pandereta, guitarra, ximbomba... creant diferents estils i tonades.

Una mateixa manifestació cultural, diversos estils

Les diferents tonades, així com la procedència dels intèrprets, ha contribuït a crear una rica diversitat d’estils dins el cant improvisat dels Països Catalans. A Lleida per exemple, de les cançons improvisades en diuen “garrotins” i empre van acompanyades per la coneguda tonada “al garrotín, al garrotan, a la vera vera de Sant Joan”. A la Segarra, Garrotxa, Osona i Ripollès, en canvi, de les cançons en diuen “corrandes” i als intèrprets els diuen “corrandistes”, essent una tradició -força estesa també en d’altres indrets del país- vinculada, sobretot, a les cantades de caramelles del Dissabte de Glòria. Per la seva banda, a tot l’Empordà de les cançons improvisades en diuen “nyacres” mentre que a Cadaqués les anomenen “patacades” i es desenvolupen, sobretot, en el marc de la Festa de Sant Sebastià, al gener, i per Carnaval. A l’Ebre les anomenen “jotes”, que són “de rondalla” al Montsià. A les Illes Balears hi ha les “gloses” menorquines i les mallorquines, que compten amb una extraordinària popularitat en el marc de les festes de Sant Antoni, cantades acompanyades per ximbomba al costat dels foguerons d’aquesta nit hivernal. També hi ha el cant pagès de les Pitiüses, un dels més arcaics del Mediterrani. Al País Valencià el cant improvisat té una enorme popularitat i es diferencia entre les “albaes” i el “cant d’estil”. Cada un d’aquests gèneres té les seves particularitats i els seus trets definitoris.

La poesia oral improvisada existeix en quasi tots els pobles del món i els glosadors són coneguts amb diferents noms: repentistes de Portugal o Brasil, "payadores" a Argentina, "poeti" a Còrsega, “griot” africà, "improvisador" a Angola, “bertsolaris” a Euskal Herria, els “rapers” o “hip-hopers” americans, etc

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera Escudé i Daniel Nabil (culturapollensa.com)




Cites sobre el cant improvisat
Mossèn Antoni Maria Alcover definí els glosadors amb l'apel·latiu de "modestíssims, desinteressats feyners del jardí d'aquella sereníssima Princesa, filla de l'Altíssim, la sagrada Poesia".

Felip Munar, promotor de cant improvisat a Mallorca diu que “la improvisació oral cantada és un joc de màgia, d’afinitats, de creativitat. És una manera d’entendre el món, les relacions, la manera de viure. És un cant a la riquesa lingüística i cultural, un reforçament del bagatge cultural i una manera de compartir-lo amb les persones properes, però també d’arreu del món. Paga la pena conèixer-lo!”


  3866 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Manual del bon glosador. Tècniques, exercicis i glosades
Munar i Munar, Felip / Documenta Balear
Aquest llibre pretén ser una guia per a què qualsevol persona pugui conéixer ...

llegir
Corrandescola. Proposta didàctica per treballar la glosa a l'escola
Diversos autors, / Universitat Autònoma de Barcelona
Catalunya, com d'altres països, té un ric cançoner tradicional format per ...

llegir
El cant improvisat, una tradició que renaix
Frechina, Josep Vicent / Revista Descobrir
El cant improvisat ha estat en la societat tradicional un vehicle comunicatiu ...

llegir
Cor de carxofa
Diversos autors,
Fanzin mensual sobre la cançó improvitzada. Hi trobaràs les actuacions ...



Cor de Carxofa
http://www.cordecarxofa.org
correu@cordecarxofa.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org