NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Julià > Festes majors


Festa Major
Una de les més típiques del Penedès
l'Arboç (el Baix Penedès), quart diumenge d'agost


Sant Julià


El Ball de Diables de l'Arboç


El Drac Badalot


Pilar dels Minyons de l'Arboç durant el cercavila de diumenge


Ball de Pastorets


La imatge del sant és portada per representants de les entitats


El guarà Garot


El gegant Chabran


L'entrada de sant Julià


 

La Festa Major de l'Arboç, que es celebra cada any pels volts del quart diumenge d'agost, segueix el model penedesenc de festa major d'estiu: el seu epicentre és la processó d'anada i tornada de la imatge del patró que està formada per tots els balls populars i tradicionals.

La Festa Major de l'Arboç es celebra cada any pels volts del 22 d'agost, diada de sant Julià, patró d'aquesta localitat, juntament amb els copatrons Justí, Fortunat, Càndida i Victòria. El sant disposa d'una imatge a l'altar de l'església i també una de més petita, mòbil, que és la que es treu pels carrers aquests dies de festa major.

La Festa Major de l'Arboç, considerada per molts com una de les més típiques de Catalunya, segueix el model de Festa Major del Penedès: s'estructura al voltant de la sortida i la posterior tornada de la imatge del sant a l'església, acompanyada per tots els balls populars.

La Festa Major de l'Arboç està documentada el 1659 quan la festa es feia al setembre, una vegada acabades les tasques a les vinyes, però al 1906 es trasllada a la data actual, per situar-la just abans de les tasques de la vinya, una data molt més escaient pels arbocencs per celebrar la festa més important de l'any.

L'esquema ritual

La festa comença sempre el cap de setmana abans del darrer diumenge d'agost. El divendres a la tarda s'inauguren totes les exposicions que es fan al poble els dies de festa major i a la nit, hi ha Nit de Dansa i Ball Folk, amb grups de renom.

La vigília, el dissabte de festa major, al matí, toc de campanes i estrepitosa traca anunciant l'inici oficial de la festa que dóna pas a un concert vermut a càrrec dels alumnes i amics de l’Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès de l’Arboç. A la tarda, pels carrers de la vila, té lloc la cercavila amb el Ball de Bastons (de nois i de noies, infantil), Ball de Diables (i la seva versió infantil), Drac Badalot, Gegants (documentats des de 1770), Gegantons, Nans, Capgrossos, el ruc Garot, Grallers i el grup Pitança, Ball de Gitanes de l’Arboç, Bufalodre i els Minyons de l’Arboç. També és tradició que hi desfili el Ball de Sant Julià i un grup de Dames i Vells. La cercavila s'acaba a l'església on té lloc una missa vespertina amb veneració de les relíquies del sant i les Completes, que compten amb l'escenificació del ball de Sant Julià per l’Elenc Artístic Arbocenc i una exhibició de les danses populars i de castells a càrrec dels Minyons de l’Arboç. Tot seguit té lloc el pregó de la Festa Major (des del 1984) a càrrec d'alguna persona vinculada a l'Arboç i un castell de focs artificials (documentat per primera vegada l'any 1876). A la matinada hi ha el "Ball de les 6 hores" o Empalmada, que dura tota la nit i que acaba a les 8 del matí de diumenge amb les matinades a càrrec dels grallers, bastoners i diables.

Diumenge és el dia central i més important de la festa. Al matí hi ha missa solemne en honor a sant Julià a l'església parroquial. En sortir d'ofici té lloc una exhibició de tots els balls populars de l'Arboç a la plaça de la vila: Drac Badalot, Ball de Bastons, Ball de Bastons infantil, Ball de Gitanes, Bufalodre, Gegants, Gegantons, Nans, Capgrossos, Garot, Ball de Diables infantil i Ball de Diables, que reciten els seus típics versots analitzant de forma crítica el que ha passat durant l'any al poble. Tot seguit comença la diada castellera amb algunes de les colles més importants del país: Castellers de Vilafranca, Colla Vella Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de l’Arboç.

A la tarda es celebra la Processó de Sant Julià, una cercavila que consisteix en treure el sant pels principals carrers de l'Arboç, acompanyat per tots els balls populars i tradicionals, que dura tota la tarda i que acaba amb l'entrada del sant a l'església, fins l'any que va, una entrada que dóna pas a la Carretillada del Ball de Diables.

La processó compta amb la participació del Ball de Diables i Ball de Diables infantil de l’Arboç, Drac Badalot, colles de Gegants, Gegantons, Nans i Capgrossos de l’Arboç, Ball de Bastons i Ball de Bastons infantil de l’Arboç, Garot de l’Arboç i Ball dels Cercolets i Ball de Gitanes de l’Arboç, Bufalodre, Grallers, grup Pitança i els Minyons de l’Arboç. Tanca la comitiva la imatge del sant, que és portada en relleus per un membre de cada un dels balls populars participants, i les autoritats polítiques del poble.

A l’arribada del patró sant Julià a l’església té lloc l'encesa de la façana de l'església, el Cant dels Goigs i l'entrada de la imatge de nou dins el temple.

A continuació, a la plaça de la Vila, es fa l'actuació de totes les danses participants a la Processó de Sant Julià i la representació de l’Auto Sacramental del Ball de Diables de l’Arboç que dóna pas a la famosa Carretillada, més de quinze minuts de foc, trons i guspires.

Durant els dies posteriors es fan campionats esportius, sardanes (des del 1907), exposició de puntes de coixí (des del 1979) i moltes altres activitats per a petits i grans.

Text i fotografies: Redacció festes.org


  5991 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La Festa Major de l'Arboç
Diversos autors, / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
L' Arboç i la seva festa major, amb una estructura que s'ha mantingut invariable ...

llegir
Foc, foc!
Palomar i Abadia, Salvador / Diari de Tarragona
El quart diumenge d’agost, l’Arboç es punt de trobada per a afeccionats ...

llegir
Pregó de la Festa Major de l'Arboç 2010
Bertran Luengo, Jordi / festes.org
Benvolgut general Chabran, els teus convilatans m’han fet l’encàrrec de ...



Ajuntament de l'Arboç
https://www.arbocenc.cat/
c/Major, 37
43720 l’Arboç (el Baix Penedès)
977.67.00.83
ajuntament@arbocenc.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org