NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > La Moixiganga


La Moixiganga
La paraula i la dansa en la Passió de Crist
Castellterçol (el Moianès), Dissabte Sant


Cartell de l'edició 2008


Ball de la Moixiganga, per Setmana Santa


El públic participa amb espelmes i torxes


Una de les figures


La mort de Crist


 

El Ball de la Moixiganga que es representa el Dissabte de Glòria abans de la Vetlla Pasqual és un conjunt de figures i exercicis gimnàstics que representen els passos de la Passió de Crist. Està organitzat per l’Esbart Rosa d'Abril però compta amb la participació activa dels vilatans que porten espelmes.

Molts pobles catalans recreen, durant la Setmana Santa, diverses escenes i moments dels darrers dies de Jesucrist a la Terra, tal i com els narren els llibres antics. En alguns indrets aquesta escenificació es fa mitjançant una representació teatral en espais tancats, com les Passions. En d'altres, mitjançant una o vàries processons, amb diferents passos pels carrers i places. I finalment, n'hi ha d'altres que utilitzen la dansa per recrear aquesta seqüència, com el Ball de la Moixiganga.

El Ball de la Moixiganga és un conjunt de figures i exercicis gimnàstics amb què es representen alguns dels passos de la Passió de Crist. En moltes poblacions, com Reus, Sitges, Tarragona, Valls, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú, la Moixiganga s'ha incorporat als seguicis festius de la Festa Major. Les moixigangues havien estat molt esteses arreu del país, amb formes i funcions ben diverses. Així, per exemple, hom creu que al País Valencià tenien un caire de divertiment profà, amb construccions humanes i amb components burlescos. En d'altres indrets, la moixiganga s'adapta per escenificar diversos episodis de la passió i mort de Jesucrist.

A Castellterçol, la Moixiganga és l'element principal i al voltant del qual giren tots els actes principals de les celebracions de la Setmana Santa local. Es representa abans de la Vetlla Pasqual de Dissabte Sant o de Glòria pels carrers i places, i especialment, a la Plaça Vella.

La representació dansada consta de 4 parts. En primer lloc es fa el passeig de tota la comitiva en processó amb torxes, des de la pujada de Cal Recader, acompanyats amb música de timbals i gralles i amb la participació del poble. En el decurs del trajecte, tenen lloc les tres pauses amb narració de «Beneïu el Senyor» i la narració de textos explicatius de cadascuna de les figures de la dansa. I finalment té lloc tot el Ball de la Moixiganga.

La representació dansada compta amb la participació dels vilatans que utilitzen espelmes i torxes per tal de fer-la més lluïda.

La Moixiganga està organitzada des de l’Esbart Rosa d'Abril, amb el suport de l'Ajuntament de Castellterçol i la col·laboració del Grup de Grallers de Castellterçol i l’equip tècnic del Grup Nou de teatre. De l'atrezzo dels vestits dels balladors se n'han ocupat Mª Àngels Padrós i Mª Rosa Calm.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Gabinet de Premsa de l'Ajuntament de Castellterçol


  3736 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Esbart Rosa d’Abril
http://www.castelltersol.cat
Castellterçol (el Moianès)
93.866.61.88




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org