NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Festes majors


Festa Major i Baixada de Falles
Un Sant Cristòfor amb baixada de falles
Erill la Vall (l'Alta Ribagorça), Cap de setmana més proper al 10 de juliol


Tres falles infantils


Els fallaires inicien el camí


Encenent la falla dalt el turó


Fallaire amb la rentina encesa


La baixada és plena de dificultats


L'entrada al poble corrents


La foguera final


 

Coincidint amb la festa major de sant Cristòfor, i juntament amb la benedicció dels automòbils i els actes propis de la festa major d'Erill la Vall, joves vinguts d'arreu del país celebren l'ancestral ritus de foc de la baixada de falles.

Tot i que la majoria de baixada de falles tenen lloc pels volts del solstici d’estiu i les Festes de Sant Joan, algunes poblacions pirinenques, com Taüll o Erill la Vall, entre d’altres, celebren aquest ritus al juliol.

La Baixada de Falles d’Erill la Vall és un acte que s’emmarca en el context de la Festa Major d’aquest municipi, que se celebra pels volts del 10 de juliol en honor al patró del poble, Sant Cristòfor.

Sant Cristòfor i Erill la Vall

Tot i que sant Cristòfor és el protector del poble, en l’actualitat no disposa de cap capella pròpia. De l'antic espai de culte només en queden les runes, situades als afores del poble, que fan pensar que es tractava d’una església del segle XII o principis del XIII.

Avui, un dels principals edifici d'Erill la Vall és l'església parroquial de Santa Eulàlia, un notable exemple de romànic del segle XI, del grup de la Vall de Boí, d'una sola nau, amb un campanar d’arquitectura llombarda i amb un porxo amb arcades sobre columnes. Va ser declarat monument històric l'any 1962, reconegut com Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya l’any 1982 i com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, formant part del conjunt romànic català de la vall de Boí, el 30 de novembre de 2000.

Els actes de la Festa Major

Els actes de la festa major comencen el dia 10 de juliol amb una missa a l’església de Santa Eulàlia en honor a sant Cristòfor, patró dels automobilistes i protector de tots aquells que es disposen a iniciar un viatge.

Acabada la missa té lloc el ritus de benedicció de tot tipus d’automòbils que té lloc a la plaça de dalt. També reben la benedicció, amb l'objectiu de que no hi hagi accidents ni es produeixi foc al bosc, els fallaires que l'endemà iniciaran el viatge de córrer les falles. Al vespre, sopar popular i el primer ball de Festa Major.

La baixada de falles

El divendres de festa major, al capvespre, els fallaires surten del nucli urbà i van desfilant camí de les Bordes de Basco. En un indret elevat des d’on es pot veure el poble, els fallaires s’aturen. Allà dalt els fallaires sopen i agafen forces per iniciar la baixada.

La Baixada de Falles d’Erill la Vall és de caràcter obert: hi pot participar tothom que sàpiga de què va el ritus i com efectuar-lo respectuosament. Hi participen joves vinguts de tota la Vall de Boí, d’altres valls del Pirineu i fins i tot d’altres indret d'arreu del país.

Quan es pon el Sol, comença la baixada. Primer s’encén el faro dels xics, que són els primers en fer córrer el foc pels carrers del poble.

Mentrestant els fallaires grans van baixant cap al poble amb les falles enceses per acabar de fer gran la foguera de la canalla. Travessat el torrent de Blasco, els fallaires arriben al poble, on una gernació els espera amb coca i moscatell.

La baixada culmina amb el segon ball de la Festa Major que dura fins ben entrada la matinada.

La festa continua dissabte amb el tercer i darrer ball de festa major i amb diverses activitats culturals.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  5305 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de La Vall de Boí
https://www.ajuntamentvalldeboi.cat
Passeig Sant Feliu, 43
25528 Erill la Vall, Aj. La Vall de Boí (l'Alta Ribagorça)
973.694.018
ajuntament@valldeboi.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org