NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Festes majors


Festa Major
Cócs, cercaviles i una àliga bicèfala a la festa gran
Tàrrega (l'Urgell), dies anteriors i posteriors al 13 i 14 de maig


L'Àliga de dos caps, única a Catalunya


El Ball de l'Àliga


Ball de l'Eixida


L'Home de la Barra, filigranes entre gegants


Cercavila nocturna


L'àliga durant la cercavila nocturna


Cócs al Firacóc


Tastant un dels cócs al Firacóc


 

El Ball de l'Eixida, una àliga única a Catalunya, lo Tossino, la Fira del Cóc i una festa nocturna que reprodueix els fets ocorreguts a la Tàrrega del 1325 són els principals elements de la Festa Major de Maig, la celebració més important de l'any a la ciutat.

La Festa Major de Tàrrega se celebra els dies anteriors i posteriors al dia 14 de maig, diada de la Mare de Déu de l’Alba, protectora de la ciutat. En el calendari festiu anual, és la festa més important de l’any i es celebra amb un atapeït calendari d'actes, gairebé tots de caràcter gratuït, i amb els carrers i places de la vila com a punt de trobada i convivència ciutadana.

Breu història de la festa

Les primeres dades documentals de la festa major de Tàrrega estan relacionades amb una llegenda local segons la qual un pelegrí arribat de Terra Santa va portar al poble un tros de la corona d’espines que duia Jesucrist quan va ser clavat a la creu. La relíquia, coneguda popularment amb el nom de Santes Espines, va ser dipositada a l'Església Parroquial, on es venera almenys des de 1551. Cinquanta anys més tard, el 1604 el papa Climent VIII va autoritzar la fundació de la Confraria de les Santes Espines, l’entitat que treia la relíquia en processó per tal de demanar que plogués. A partir de 1684 la festa es celebra el 13 de maig i s’anomena Festa Major de les Santes Espines. Aquell dia tenia lloc, al vespre i una vegada acabat l’ofici, el Ball de l’Eixida, que era iniciat per l’alcalde i que encara es balla en l'actualitat.

A partir de l’any 1778 Tàrrega declara patrona a la Mare de Déu de l’Alba i els actes passen a girar al voltant del 14 de maig.

Estructura actual de la festa

La seqüència ritual de la celebració actual té lloc entre els dies 13 i 14 de maig, dies de festa local. El dia 13 al vespre, després del pregó d’inici de festes, es fa la tradicional Entrada de les Santes Espines a l’Església Parroquial Mare de Déu de l’Alba. En sortir, es fa el Ball de l’Eixida, el Ball de Gegants i Nans i el Ball de l’Àliga de Tàrrega així com un espectacular toc de campanes.

El Ball de L'Eixida és una dansa tradicional pròpia de Tàrrega que inicia l'alcalde i que compta amb la participació de l'esbart local, el ball de bastons i molts ciutadans. El ball és musicat per la cobla i un grup de grallers. Per la seva banda, l'àliga de Tàrrega és un exemplar únic a Catalunya. Estrenada l’any 2007 és l’única àliga catalana que té dos caps, tal i com apareix a l’escut oficial de Tàrrega i duu símbols com les quatre barres catalanes i els escacs dels senyors de Tàrrega. Va ser dissenyada per l'artista Agnès Pla i balla amb una coreografia pròpia.

L’endemà 14 de maig al migdia té lloc el solemne ofici dedicat a la Mare de Déu de l’Alba. La devoció per aquesta marededéu a Tàrrega es remonta al segle XIII. Diu la llegenda que l'Alba fou una divinitat que ajudà als exèrcits catalans en la lluita contra els sarraïns davant la Serra de Sant Eloi, motiu pel qual se li erigí una església, romànico-gòtica. Existeixen documents que avalen ja el culte a Maria el 1261 i fins al segle XIV. Aquesta església fou enderrocada el 1672 per a bastir al mateix indret el temple actual dedicat a Santa Maria de l’Alba.

Durant els dies del cap de setmana següent se celebren nombrosos actes tradicionals al carrer com la Trobada de Gegants i Capgrossos (diumenge), l’exhibició de l’Home de la Barra (divendres i diumenge), correfoc (dissabte al vespre), la Concentració Motorista del Moto Club Cavall de Ferro (dissabte), l'Aplec de Sardanes (diumenge, hereu del concurs de colles sardanistes, des de l’any 1981)... juntament amb altres activitats festives (balls, concerts, teatre, animació infantil,...). També es convoquen concursos com el de Botifarra o el de Pintura.

D'un temps ençà, també ha adquirit relleu la celebració de la Cercavila Nocturna a la Tàrrega Medieval, un acte que té lloc divendres de festa major al vespre i que segueix un argument basat en els fets que ocorregueren a la vila de Tàrrega l’any 1325, quan un joglar morí accidentalment a causa d’una disputa amorosa en el decurs d’una de les cercaviles que s’hi celebraven en l’època medieval. També hi participa l’àliga.

Firacóc, Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca

L'agenda festiva d'aquests dies es completa amb el Firacóc, una fira gastronòmica que va néixer l’any 1988 amb el nom d’Aplec del Cóc i que té lloc el dissabte i el diumenge de festa major. Al Firacóc on hom pot trobar, degustar i comprar les diferents especialitats de cóc de la terra, la coca de recapte, que preparen diferents forners artesans de Tàrrega i també d’altres poblacions properes com Agramunt, Bellvís, Lleida, Menàrguens, Mollerussa, Perafita, Seròs, Tremp, Vilanova de Bellpuig i Vilassana.

Els forners que participen en la Fira proporcionen sobretot els cócs tradicionals d’aquestes contrades, com el d'escalivada, el cóc de carbassó i ceba, el de samfaina, el d’arengada i el de llonganissa. La Fira també inclou un ampli ventall de productes tradicionals de fleca, com les diferents variants de coca: llardons, ou, crema, oli i sucre, cabell d’àngel, poma, de vidre,... També hi ha un racó per a altres productes de fleca, com els panadons, les orelletes, els bunyols de quaresma, les rosquilles de quaresma, el pa de pessic o les magdalenes.

En el marc de la fira i fent referència a les peces que s’acostumaven a cantar antigament en el decurs de les celebracions en honor a la Mare de Déu de l’Alba, els pastissers i forners de la ciutat han inventat un nou producte dolç batejat amb el nom d’albades. Es tracta d’una nova variant de pasta seca a base d’ametlla, cacau, sucre i clara muntada, que ja es comercialitza durant tot l’any com a producte típic de la ciutat.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Tàrrega


  6817 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
La Festa Major de Tàrrega. Història, entremesos i elements folklòrics
Fitó i Pi, Albert / Ajuntament de Tàrrega
En aquesta monografia l'autor fa un recull exhaustiu, tan en l’àmbit històric ...

comprar
Els altres en l'imaginari coreofestiu valencià. De l'edat mitjana a les pervivències actuals
Sanchis Francés, Raül / Publicacions de l'Abadia de Montserrat
En aquest llibre s'aborda l'estudi d'una de les metàfores subjacents més ...

comprar
El Ball dels Espies. Música i tradició popular
Sanz Pérez, Vicent / Publicacions de la Universitat de València (PUV)
A Biar, vila fronterera del sud-est del País Valencià, any rere any es ...

comprar
Música de Lledó
Diversos autors, / Diputació de Castelló
CD enregistrat en motiu del 75è aniversari de la Coronació pontifícia de ...

llegir
D'on venen les "Festes de maig" i l'aniversari del drac
Ollé Garcia, Manel / Butlletí La Barretina Escarlata, núm. 1
Tot va començar l'any 1979 quan, tot just, l'Ateneu Popular la Flor de ...

llegir
El Ball dels Espies: Origen i Evolució
Cerdà i Mataix, Joan-Antoni / festes.org
La vila de Biar té una forta personalitat com a poble i es mostra orgullosa ...

Urtx
Diversos autors, / Museu Comarcal de l'Urgell i l'Arxiu Comarcal de Tàrrega
Revista Cultural de l'Urgell, publicació de caràcter anual i editada pel ...



Ajuntament de Tàrrega. Cultura
http://www.tarrega.cat
Plaça Major, 1
25300 Tàrrega (l'Urgell)
973.31.16.08
cultura@tarrega.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org