NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 24 de novembre de 2024 | Flora    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Els patges


El Patge Faruk
Benvingut!
Igualada (l'Anoia), 28 de desembre i 1 de gener


El Patge Faruk saluda els infants en la seva entrada triomfal a Igualada


Des de dalt l'entarimat, alliçona els nens perquè siguin bons minyons


El Llibre Blanc i el Llibre Negre


Les patgesses ja poden participar a la festa sense cap impediment


Els menuts escolten atentament els consells dels patges


L'1 de gener, els igualadins lliuren la carta al Patge Faruk perquè la faci arribar als Reis Mags


 

Perquè Ses Majestats els Reis d’Orient puguin repartir tots els regals la nit del 5 de gener, abans hi ha hagut d’haver algú que realitzi tots els preparatius perquè la festa sigui un èxit. Aquest algú, a Igualada, és el patge Faruk, que el 28 de desembre arriba de l’Orient i l’1 de gener recull les cartes de tots els infants.

La figura del Patge Faruk va ser ideada per Lluís Valls el 1943, prenent el nom del rei Faruk d'Egipte (1920-65). Des de llavors, l’emissari dels Reis d’Orient arriba a Igualada cada 28 de desembre amb una gran festa, que actualment té lloc al pavelló municipal de Les Comes, cap a les 8 del vespre. Abans, però, haurà recorregut tots els carrers d’Igualada amb el seu sèquit de patges, motocicletes i vehicles tot-terreny.

Quan el patge Faruk arriba a Les Comes, no para de sonar L’himne del Patge Faruk, compost per Joan Just i Bertran l’any 1953 i que tots els infants saben de memòria:

Els infants tots d’Igualada
us volem sempre al costat.
Per aixó creurem als pares
i farem sempre bondat.
De la ràdio veu amiga
que’ns avisa amb tò suau
de la llar és l’alegria,
dolç misteri i franca pau.

Benvingut Patge Faruk!
Benvingut Patge Faruk!

Benvingut, Patge Faruk,
vostre pas per Igualada
omple el cor de la mainada,
d’il·lusió i de gratitut.
Vostra cara somrient
la bondat ens encomana,
precedint la Caravana
dels tres Reis de l’Orient.

Missatger de la gran Festa
vol, en mig de la il·lusió,
que la nena sigui llesta
i el nen sigui bon minyó.
En els fulls de meravella
d’aquell llibre colossal
adornat de mil estrelles
ens hi apunta el bé i el mal.

Benvingut Patge Faruk!
Benvingut Patge Faruk!


La multitud d’infants que canten la cançó mig esperançats, mig atemorits, ja que saben que el Faruk no ve sol, sinó que es presenta a Igualada acompanyat dels seus dos llibres, el Blanc i el Negre. Ja sigui en un o altre, tots els infants igualadins hi tenen escrit el seu nom. Els que estan inscrits al Llibre Blanc, però, no han de patir, perquè és senyal que s’han portat bé i que Melcior, Gaspar i Baltasar els duran tots els regals que demanaran. Els inscrits al Llibre Negre, però, el Patge Faruk els amenaça que tan sols rebran carbó, si en els vuit dies que queden no fan bondat.

Quan el Patge Faruk acaba el seu parlament, el centenar de patges que l’acompanya conversen amb tots i cadascun dels menuts igualadins que ha vingut a la festa: els pregunten si han sigut bons minyons, si fan cas als pares, si es barallen amb els germans… Aquestes converses generalment finalitzen amb la promesa del nen que es portarà bé, alhora que el patge li dóna un bon grapat de caramels per tal que l’espera fins el 5 de gener sigui el més dolça possible.

La carta als Reis

L’1 de gener, a Igualada no s’hi val tenir ressaca. Des de les 11 del matí fins a primera hora de la tarda, milers de famílies es dirigeixen a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera per lliurar la carta al Patge Faruk, perquè la comunicació entre la canalla i els Reis sigui el més fluïda possible.

Per fer que l’espera sigui més distreta, mentre quitxalla i familiars fan la cua per ser rebuts, una munió de patges parlen amb ells i els donen els consells necessaris per millorar el seu comportament.

Així mateix, des de 1952, la Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada edita cada any un model de carta exclusiu, que els infants lliuren en mà al Faruk, s’hi fan una foto i reben una moneda d’or, així com també una auca amb dibuixos i rodolins d’autors anoiencs, inèdita cada any.

Contacte radiofònic

Per tal de mantenir viu el contacte de l’infant amb la festa, entre el 28 de desembre i el 5 de gener, el Patge Faruk parla cada dia per l’emissora municipal, Ràdio Igualada. Prèviament, els pares han fet arribar a la comissió organitzadora un formulari en què expliquen quins defectes i virtuts té el fill, quines joguines demana, si va anar a rebre el patge Faruk a Les Comes…

Amb tota aquesta informació, el Faruk parla, durant una bona estona, de tals o quals aspectes del nen, referint-s’hi com si el conegués de tota la vida i l’estigués vigilant de ben a prop, motiu pel qual el nen es queda de pedra durant una bona estona.

La patgessa Nasira

Per mimetisme amb el patge Faruk, el 2001 va emergir la figura de la patgessa Nasira, que reclamava que les dones també poguessin participar, com a patges, a la festa dels Reis d’Igualada. Fins llavors, la Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada justificava que a la festa només hi podien participar homes perquè la cavalcada passava per carrers foscos, perquè s’havien de dur paquets que pesaven, perquè les dones ja participaven en la festa planxant els vestits...

Tot aquest seguit d’absurditats va empènyer una igualadina, Isabel Casas, a disfressar-se de patgessa i infiltrar-se de manera extraoficial en la cavalcada del 2001, amb el sobrenom de patgessa Nasira. A l'entorn de Casas es va constituir el Col·lectiu Pro Patgesses, que, a més a més de tenir la intenció de participar directament a la festa, infiltrant-se a la cavalcada del dia 5, també van proposar-se ampliar-la.

Amb aquest esperit, i comptant amb la complicitat de l’ajuntament, van organitzar l’arribada de la Patgessa Nasira al Saló de la Infància, emulant així l’arribada del Patge Faruk el dia dels Sants Innocents.

El 2004, després d’anys de tensions entre la comissió i el col·lectiu, els primers van acceptar la participació de les noies en tots els actes, alhora que es va incorporar l’arribada del Patge Faruk al Saló de la Infància com un acte més de la festa oficial.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Bernat Ferrer i Frigola i Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada


  6009 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Ja han sortit les reines
Reixach i Brià, Roser / Revista «Caramella» IV
A Prats de Lluçanès, durant molts anys, els reis de l’Orient han tingut ...



Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada
https://reisdigualada.cat/el-patge-faruk...
Carrer de l’Aurora, 23 (baixos)
08700 Igualada (l'Anoia)
93.805.36.04
info@reisdigualada.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org