NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 22 de novembre de 2024 | Cecília    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Altres batalles festives


Les batalles del Carnaval
Quan l'enfrontament serveix per divertir-se
Diferents poblacions, Dijous Gras-Dimecres de Cendra


Un moment de la batalla de carmels a Vilanova i la Geltrú


Un petit participant de la merengada de Vilanova


Preparats per la Tomacada a Reus


Final d'una batalla de farina


 

Durant les festes de Carnaval alguns pobles i ciutats treuen al carrer tot el seu arsenal d’armes de destrucció massiva de l’avorriment. Caramels, tomàquets, merenga, confetti, flors o farina protagonitzen moments de lluita aferrissada on en comptes d'odi, rencor i mort, trobem somriures, abraçades, bromes i moments d’il·lusió compartida.

Com és ben sabut, el Carnaval és un moment festiu en què l’ordre social es capgira i s’abandonen les rutines de la quotidianitat per deixar-se portar per una rauxa irreverent, crítica i satírica. Entre les moltes formes de celebrar la festa, en destaca una de ben divertida i molt estesa al territori català: les guerres lúdiques. Durant tot l'any trobem mostres d’aquest tipus de batalles en carrers i places, però durant els regnat del Carnestoltes els enfrontaments es multipliquen.

Un dels més coneguts és la famosa batalla de caramels que fan a Vilanova i la Geltrú diumenge de Carnaval. Després de la desfilada de les comparses (49 entitats amb un uniforme identificador acompanyades per una formació musical) a la plaça de la Vila s’apleguen al voltant de 5.000 persones, carregades amb dolços projectils (prop de 60 tones de caramels) i s’inicia una gran batalla que finalitza quan una de les colles ocupa simbòlicament el poder, pujant al balcó de l'Ajuntament.

També a Vilanova, Dijous Gras té lloc la "Merengada", una batalla infantil amb tones de merenga, provocada casualment per un pastisser local que avui congrega nens de tota la vila a la Plaça Major.

Al Carnaval de Reus (Baix Camp) un dels actes més assenyalats fou durant un temps la Tomacada, que es feia dissabte de Carnaval. Durant unes hores, la plaça del Mercadal es tenyia de vermell amb una gran guerra de tomàquets, entre diferents grups disfressats i ben protegits. L’acte, fill de les antigues batalles de productes vegetals que es feien amb les sobres dels productes del mercat, es va a començar a fer informalment l’any 1983, però amb el temps i malgrat les reticències del poder municipal s’ha convertit en part del programa. En l'actualitat, i malgrat els alts i baixos en la participació, es poden arribar a llançar més de 2.000 quilos de tomàquets.

També cal destacar altres batalles com les de farina, hereves de les moltes que es feien a a diferents localitats catalanes durant el temps dels Sants Innocents. Una de les més viscudes té lloc durant el Carnaval de Solsona, on hi participen centenars de joves. També és molt coneguda la de Godall (Montsià).

D'entre els altres tipus de batalles destaca també les de confetti a Vinaròs (Baix Maestrat), filles domesticades de velles batalles de confits que, segons diuen els cronistes, acabaven amb desenes de ferits.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Federació d'Associacions pel Carnaval de Vilanova i la Geltrú, Ajuntament de Premià de Mar, Arxiu videogràfic festes.org i Salvador Palomar


  6490 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Batalles amb taronges. Notes sobre una pràctica festiva
Vallverdú Rom, Àngel / festes.org
Termes com Tomatina de Bunyol són prou coneguts a nivell ibèric i internacional ...



Monogràfic Batalles festives
http://www.festes.org/monografics/batall...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org