NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de març > Festes de terrissers, ceramistes i rajolers


Fira del Fang
La festa del fang convertit en art
Marratxí (El Raiguer), primera i segona setmana de març


Un dels múltiples expositors que es poden trobar a la fira


Oller treballant al seu obrador


Botiga de ceràmica


Els gegants de Marratxí també participen a la festa


Els artesans mostren la seva destresa amb el torn


 

Marratxí es coneix a tot Mallorca com a municipi del fang, com a terra d’obradors i de botigues d’olles, greixoneres i altres atuells de terrissa. Fent honor a aquest prestigi guanyat a pols, el municipi organitza la Fira del Fang des de 1984.

Marratxí és terra d’olleries. Les primeres referències documentals de la presència d’ollers a la vila daten del primer terç del segle XVIII.

Els ollers fabricaven productes imprescindibles per a la vida quotidiana de la societat preindustrial, funcionals, resistents i econòmics. Perquè aquesta darrera qualitat es complís realment, era necessari disposar de recursos naturals propers a l’olleria, una condició que Marratxí compleix en escreix, ja que disposa de molta terra vermella al seu terme municipal, provinent de les coves de Can Guidet.

La fira té com un dels seus objectius difondre el quefer diari de les olleries marratxineres, petits tallers familiars del municipi, a la zona de Sa Cabaneta i, sobretot, a Pòrtol. Durant tot el cap de setmana, els ollers del municipi fan demostracions del seu ofici.

De les olleries que funcionaven a les darreries del segle XIX, actualment tan sols resta oberta la de Cal Vent. Set olleries més, aparegudes en els darrers anys, també estan actives, així com dues gerreries, dues siurelleries, dues teuleries i dos obradors de fang. També cal destacar l’antiga olleria de Can Palou, activa fins el 1956 i que va ser catalogada pel Consell de Mallorca com a bé d’importància etnològica.

Història

La primera edició de la fira va tenir lloc el 1984 amb l'objectiu de donar suport als artesans ceramistes i potenciar la identitat de Marratxí com a municipi amb una gran tradició en la ceràmica. Des de llavors, la fira s'ha convertit en un punt de referència en el panorama artesà de les Illes i s'ha consolidat com un dels actes culturals i festius més importants del municipi.

El nombre d'expositors durant els primers anys a penes arribava a la dotzena, però any rere any n'ha augmentat la quantitat fins a arribar a devers 50 artesans que actualment exposen i venen el seu treball a la Fira del Fang.

L'any 1993, la fira va fer un salt qualitatiu, adoptant un vessant didàctic que pretén acostar el món de la ceràmica als escolars de la vila. Així mateix, es decideix que, cada any, la fira tindrà un eix temàtic per donar a conèixer aspectes concrets de la ceràmica. El 1993, la fira es va dedicar a les teules pintades i el 1994, als els pastorets mallorquins -figures per al pessebre abillats amb el vestit típic de Mallorca.

Durant els dies que dura la fira hi ha demostracions, tallers, exposicions, conferències, i també és possible assistir a una audició dels xeremiers de la vila, mostres de ball mallorquí, de ball de bot o concerts de la Banda Municipal de Música de Marratxí, entre moltes d'altres activitats. El programa finalitza amb la popular Trencadissa, durant la qual -a mode de comiat de la fira- els ollers i artesans participants trenquen alguna peça, llançant-la al terra.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Marratxí i Manel Carrera, Arxiu festes.org


  4706 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Marratxí. Fira del Fang
http://www.firadelfang.com/
c/. Camí de n'Olesa, 66
07141 Marratxí (El Raiguer)
971.797.624
cultura@marratxi.es

Associació d'Ollers de Pòrtol
http://www.ollersdeportol.com
C/Mallorca cont. Plaça Constitució s/n
07141 Marratxí (El Raiguer)
mail@associacioollers.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org