NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Anastasi > Festes majors


Festa major de maig
Sant Anastasi omple de festa la ciutat
Lleida (el Segrià), Pels volts de l'11 de maig


El Marraco al 1907


El Marraco actual


Processó amb la imatge el sant


Batalla de Flors


El correfoc dels Diables de Lleida


Actuació dels Castellers de Lleida


El Marraco


La Festa de Moros i Cristians


 

La festa major de Lleida, una de les més matineres de les grans ciutats del Principat de Catalunya, ha sabut sempre combinar innovació i tradició, presentant any rere any un programa d’activitats de gran envergadura i adaptat a tots els públics i gustos imaginables.

Les Festes de Maig de Lleida, celebrades en honor a sant Anastasi almenys des de 1627, han esdevingut amb els anys la veritable Festa Major de la ciutat. Durant més d’un mes, Lleida està de festa amb els actes dedicats al patró, però també amb cicles d’activitats que han agafat dinàmica pròpia, com la Fira de Titelles, l’Aplec del Caragol o la Festa de Moros i Cristians, que també es celebren durant el mes de maig. De l’ampli programa d’activitats populars, destaca l’espectacular ofrena floral al patró i la batalla de flors que se celebren el dia 11 de maig, al matí i a la tarda respectivament.

La seqüència ritual

Des que Lleida va declarar patró a sant Anastasi, la ciutat celebra la festa major pels volts de l'11 de maig. De l’ampli programa d’activitats populars, ressalta el conjunt d'actes que tenen lloc l'11 de maig, dia de sant Anastasi i festa local, i el cap de setmana més proper, abans o després del dia central.

La festa s'estructura al voltant de l'11 de maig. dia de Sant Anastasi. Al matí té lloc l’anada a ofici, des de la Paeria fins a la Catedral. La comitiva està encapçalada pels Macers, la Bandera de la ciutat, les Pubilles, els Heralds i Signífers, les Trampes i el Penó, tots ells acompanyats per la Banda Municipal i els Gegants de Lleida. L'ofici és solemne i cantat i acaba amb el cant dels “Goigs en lloança a Sant Anastasi”.

En acabar l'ofici, la imatge de Sant Anastasi surt de la Catedral i és acollida per una ballada conjunta de tots els elements dels seguici. Tot seguit comença la processó amb el Ball de Diables, el Ball de Bastons, el Ball de Cavallets, els Gegants, la Corporació Municipal, la Banda Municipal, els Ministrers, l’Àliga, els Castellers de Lleida i els càrrecs de la Festa de Moros i Cristians de Lleida,, els infants amb el vestit típic català en representació de les associacions cíviques i veïnals, les entitats de cultura popular i les cases regionals. La imatge és cada any duta per membres d'una entitat diferent fins la Plaça de Sant Joan, on té lloc l'ofrena floral per part de totes les entitats i ciutadans que ho desitgin. L'ofrena de les entitats comença una vegada s'ha fet l’ofrena de roses vermelles de la Pubilla.

A la tarda es fa la multitudinària Batalla de Flors, que es celebra a la rambla de Ferran, és un esdeveniment protagonitzat per un imponent grup de carrosses ornamentades, amb personatges famosos i polítics entre els tripulants, que lluiten aferrissadament amb el públic amb grans quantitats de confetti i serpentines.

Els actes de dissabte al vespre s'inicien al vespre, amb un gran correfoc que dóna pas al llançament d'un dels tres castells de focs que es disparen per festa major (el primer el dia del pregó, el segon dissabte i el tercer el del darrer dia de festes). El castell de focs és disparat al marge esquerre del riu Segre, i dona pas a la gran Revetlla, una gala musical que dura fins ben entrada la matinada. Les revetlles musicals de les Festes de Maig de Lleida porten la música més nova del mercat, amb artistes de primera fila en el sector del pop-rock.

El diumenge de festa major destaca per diversos motius. A la tarda es fa la Trobada de Gegants que cada any es celebra sota l'atenta mirada dels dos gegants de la ciutat, Marc Antoni i Cleopatra, una de les parelles de gegants més antigues de Catalunya (construïts el 1840). Les festes compten amb la presència constant del Marraco, una gran bèstia fantàstica semblant a un Drac, documentada des de 1670 i que amb la seva popularitat, sobretot entre els més petits, s'ha convertit amb un dels emblemes de la ciutat. També es celebra una Diada Castellera, amb l'actuació dels Castellers de Lleida i altres actes menors.

Un altre dels actes destacats és la ballada conjunta que fan, acabat el Castell de Focs del darrer dia de festes els gegants i el Marraco a l'Arc del Pont, aprop de l'edifici de la Paeria, un acte que serveix per posar punt i final a les celebracions.

Actes amb entitat pròpia de la festa major

Entre els actes festius que varen néixer en el si de la festa major però que ja disposen d'una dinàmica i data de celebració pròpies destaca la Fira de Titelles de Lleida, un important certamen que té lloc unes setmanes abans de les Festes de Maig i que cada any aplega a titellaires d'arreu del món.

També forma part d'aquest estol d'actes el multitudinari Aplec del Caragol, que es celebra a finals de mes de maig (unes dues setmanes després) i que tot i que va ser inicialment organitzat des de 1981 per unes penyes d'amics, ha estat declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Finalment, i tot i que ha estat recuperada recentment, la Festa dels Moros i Cristians ha aconseguit arrelar amb força i es consolida com un dels actes destacats de la festa de maig.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament de Lleida i Noèlia Díaz Espinós


  15992 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Fets, costums i llegendes. El Segrià III
Curcó i Pueyo, Jordi / Editorial Virgili & Pagès
Aquest segon volum de la comarca del Segrià aporta un gruix temàtic en ...

comprar
Les representacions festives a Lleida (1700-1975)
Fontova i Carles, Ramon / Pagès Editors S.L
El lector té a les seves mans aquest llibre excel·lent de Ramon Fontova ...

comprar
El seguici de la Festa Major de Lleida
Diversos autors, / Pagès Editors S.L
El mes de maig pels lleidatans i les lleidatanes és el mes de la festa ...

Llegendes i tradicions de Lleida explicades a la canalla
Diversos autors, / Viena Edicions
Saps quants gegants hi ha a Lleida i com es diuen? D’on ve el nom de la ...

Sant Anastasi de Lleida. Un Sant res de fronterer
Curcó i Pueyo, Jordi / Diari “La Mañana”

llegir
La llegenda de l’ametller de Sant Anastasi i els trobadors
Salat Orteu, Jordi / Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya
La llegenda de l'ametller de Sant Anastasi és una de les llegendes més ...

llegir
La Festa Major de Lleida: reflexions al voltant de la seva evolució contemporània
Fontova i Carles, Ramon / Cercle de Belles Arts de Lleida
La cultura popular de Lleida, a través de les manifestacions festives, ...



Paeria de Lleida
http://www.paeria.cat
Pl. Paeria, 1
25007 Lleida (el Segrià)
973.700.300
paeria@paeria.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org