Dimarts, 16 de juliol de 2024 | Carme    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Tardor > Altres festes de setembre > Festes majors

Taller de construir estels

Un dels participants

Fent volar els estels a la platja

Un artesà a la Fira de Calella i l’Alt Maresme

La vila de Calella celebra la Festa Major de la Minerva pels volts del 23 de setembre amb els tradicionals Concurs d’Estels, la Mostra de Plats Casolans, el Concurs d’Arròs a la Cassola, la Trobada de Gegants i la Fira de Calella i l’Alt Maresme, una gran fira de productes artesans que cada any acull una ciutat convidada.

La festa major de Calella commemora la consagració de la parròquia, el 23 de setembre de 1644 i també la independència respecte al municipi veí de Pineda.

Els actes centrals de la festa tenen lloc el 23 de setembre. Al matí, hi ha cercavila de gegants i cap-grossos, missa concelebrada i una processó per l’interior del temple, que antigament (fins al 1976) sortia a l’exterior.

Els actes del dia 23 es complementen amb una sèrie d’activitats que ja han esdevingut tradicionals a la vila, com el Concurs d’Estels que es fa a la platja de Calella (des de 1977), la Trobada de Gegants, que es va començar a fer el 1983 arran de l’estrena dels gegants Bernat II de Cabrera i Timbor de Fenollet, i el Concurs d’Arròs a la Cassola que es celebra des de 1975 amb participants vinguts d’arreu.

Durant tots els dies que dura la festa les barraques bullen amb la música dels grups alternatius més compromesos.

El concurs de fer volar estels a la platja

Un dels actes més tradicionals i singulars és el Concurs d’Estels, que va sorgir a finals dels anys 70 quan un mestre de Barcelona va fer un taller d’estels. Des d’aleshores l'afició va anar creixent i darrerament l'organitza el Grup Pa, Vi i Moltó i el Club d’Aeromodelisme Calella.

En aquesta zona d'aquest costum se'n diu "fer volar la grua" i els primers estels eren fets amb canyetes, paper de seda, cordill i molt d'enginy. La corda o unió que donava el timó de l'estel era més forta i es feia servir cordill de piano, mentre que a la cua que guia la navegació s'hi afegien llacets de roba o paper. Avui els estels són autèntiques obres d'art i la tècnica ha millorat molt.

Al matí hi ha un taller de construcció d’estels a la plaça de l’Església i a la tarda es fa el concurs i la volada popular d'estels a la platja, amb premis per als participants.

La Fira de Calella i l’Alt Maresme

Un dels principals atractius de la festa major és la Fira de Calella i l’Alt Maresme, una extensa mostra de productes artesans i de costums i tradicions catalanes que s’organitza des del 1982 al passeig de Manuel Puigvert/passeig del Mar.

La Fira, que té molt de renom comarcal i a nivell de tot Catalunya, té els seus orígens en una aposta de l'Ajuntament de Calella per tal de promocionar turísticament la vila en base a dos elements, els productes típics catalans i la cultura popular d’arreu de Catalunya.

Així, la Fira dedica un espai monogràfic a una determinada ciutat, tema o personatge que permeti fomentar intercanvis culturals i ser una bona excusa per realitzar exposicions i activitats de tota mena.

En el marc de la Fira té lloc la Mostra de Plats Casolans comarcals.

Els darrers anys, la Fira de Calella i l’Alt Maresme s’ha projectat a nivell internacional.