NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 24 de novembre de 2024 | Flora    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Magí > Repartiment de l'aigua de Sant Magí


Festa de Sant Magí
Rera la misteriosa aigua del Brufaganya
Cervera (la Segarra), del 15 al 19 d'agost


Icona gràfica de la festa


Les Fonts del Brufaganya


L'anada a buscar l'aigua del dia 15 d'agost


L'entrada de l'aigua amb els rucs


Les cavalleries i els portants


El repartiment de l'aigua del dia 19


L'aigua dins una almorratxa


Els Cóssos


 

Estructurada al voltant d’una anada col·lectiva a cercar l'aigua que brolla de les Fonts de la Brufaganya i el seu posterior repartiment casa per casa amb mules i cavalls guarnits amb boix, la Festa de Sant Magí és un esdeveniment que reuneix a gent de tot Cervera al voltant d'un mateix barri.

Les coves i les Fonts del Brufaganya

Situat en una vessant del Puig de Creus, a 760 metres d’alçada, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya, al municipi de Pontils, s’erigeix el Santuari de Sant Magí de la Brufaganya. El conjunt, que és construït a redós d’unes baumes i unes fonts d’aigua, té les seves primeres referències documentals al segle XI, tot i que probablement tant les fonts com les coves ja havien estat conegudes i utilitzades molt abans com a indrets de culte i peregrinació.

Segons explica la tradició, en aquest Santuari hi féu penitència Sant Magí, màrtir de la ciutat de Tarragona. El conjunt del Santuari, que estigué sota gestió de l’ordre dels dominics, està format per la Capella de les Fonts (l’aigua de la qual, segons la tradició, féu brollar Sant Magí), les capelles de Sant Domènech i de la Salut i les coves del Penitent.

Petita història de la festa

L'origen de la festa es perd en el temps, però les primeres referències documentals que es tenen d’una celebració per anar a cercar l’aigua i portar-la a Cervera es remunten al s. XVI quan a la mort del prevere Magí Perelló, fundador de l'església de Santa Maria de Cervera, es fa una imatge de Sant Magí en fusta daurada i es generalitzen els actes de celebració de la Festivitat de Sant Magí. Posteriorment, amb els anys, la celebració anà caient en l'oblit col·lectiu, fins que els veïns del sector nord-oest del nucli antic de Cervera, avui anomenat Barri de Sant Magí, la rescataren i construïren una església sota la seva advocació. Des d¡aleshores cada any s’acompleix amb el ritual d’anar a cercar l’aigua a les Fonts del Brufaganya.

Estructura ritual de la festa

La festa de Sant Magí de Cervera se celebra durant la setmana del 19 d’agost, diada de Sant Magí. Les activitats comencen però uns quants dies abans, el 15 d’agost, quan es va a cercar l’aigua de Sant Magí al Santuari. Els participants en el ritus recorren els trenta quilòmetres que separen Cervera del Brufaganya seguint els antics camins utilitzats per carros i bèsties de càrrega, a peu (des del 1992), amb bicicleta o amb altres mitjans no mecanitzats. Surten durant tota la nit del 14 al 15 d’agost i van arribant a la Capella de les Fonts entre les 8 i les 11 del matí del 15 d’agost, on té lloc un esmorzar popular. Durant tot el matí, els assistents recullen per una banda l’aigua de les Fonts i per l’altre el boix i l’espígol que serviran per guarnir i aromatitzar l’església i els carrers de Cervera a la tornada. A la 1 del migdia, es fa la missa al Santuari de la Brufaganya, amb l'ofrena del tradicional cantiret.

La segona part de la festa té lloc tres dies després: el 18 d’agost, vigília de la festivitat de Sant Magí. Al migdia, es realitza un espectacular repic general de totes les campanes de Cervera i al vespre té lloc l’Entrada de l’Aigua, la tradicional arribada de l'aigua des de la placeta de l'Estació fins a la placeta de Sant Magí, on hi ha la capella del sant, que aquests dies és molt visitada. Avui, malgrat que els que van a cercar l’aigua ja no passen els tres dies fora de casa, com es feia antigament, l’entrada de les cavalleries segueix essent l’acte més esperat de tota la festa i el que més expectació genera.

La comitiva l’encapçala una persona disfressada d’anacoreta Sant Magí, dues pubilles i les autoritats. darrera seu hi ha l’aigua, que és portada per un carro i diverses cavalleries engalanades amb boix. L'aigua la reparteixen diversos parelles de joves que, a canvi d'un glop d'aigua d'un càntir, recullen alguns diners per a la festa. Els cavalls que duen l’aigua són conduïts pels portants, que són manats al seu temps per dos capitans. La comitiva recorren diversos carrers del barri, que són encatifats amb espígol al pas dels animals, fins a la capella de Sant Magí.
Els actes d’aquest dia es clouen amb un sopar popular a la plaça Major, en el marc del qual es llegeix el pregó de la festa, es subhasten les coques per fer el Ball de Coques, s’elegeix el Maginet de l’any (una persona que hagi destacat en les tasques de celebració de la festivitat de Sant Magí) i les dues pubilles de la festa.

El dia central de la festa, 19 d’agost, al matí hi ha missa i una xocolatada i durant tot el dia es fa la distribució, casa per casa, de l’aigua de Sant Magí amb animals de tir bellament guarnits amb el boix i l'espígol recollits en l'anada a la font del dia 15. En la comitiva hi participen l’anacoreta Sant Magí, una banda de música, les càrregues i els repartidors. A mig matí, davant de la Universitat, les pubilles i la quitxalla, s'afegeixen a la comitiva que reparteix l'aigua pels carrers engalanats i l'acompanyen fins a la plaça de Sant Magí. A la tarda s'organitzen els Cóssos per a la mainada, tot tipus de jocs infantils per als més petits (trencar l'olla, cursa de sacs, aigua al cossi, el meló, etc.). La festa acaba amb un ball a la plaça de Sant Magí. Antigament, a la tarda del dia 19 es feia un Ball de Coques.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Josep Mas, Sebastià Caus i Victòria Fusté


  5315 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Sant Magí a Tarragona: ressenya històrica
Aulèstia i Vinyes, Joan Baptista / Andreu Dasca, Editor
Facsímil del mateix llibre publicat a Tarragona per l'Imprenta de José ...

Art i devoció popular a Sant Magí del Portal del Carro
Diversos autors, / Edicions Tarraco
Llibre de Lluís Maria Mezquida Gené - Josep Maria Sabaté i Bosch - Nei ...

comprar
El Maginet de les timbales
Diversos autors, / Associació d'Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació
El títol d'aquest conte infantil fa referència al moment històric en què, ...

llegir
L’enramada del carreró de Sant Magí de Tarragona
Bertran Luengo, Jordi / festes.org
En les festes tradicionals és molt recomanable intentar descobrir els veritables ...

llegir
Mariners de terra envelen Sant Magí a Tarragona
Bertran Luengo, Jordi / festes.org
La festa popular té programes d’actes, però alguns dels moments més especials, ...



Associació d'Amics de Sant Magí
http://www.santmagi.org
Pl. Sant Magí, 2
25200 Cervera (la Segarra)
973.53.13.87
jmas.tribo@telefonica.net




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org