NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de la Santa Creu > Altres celebracions


Festa de la Santa Creu i l'Arbre Maig
La primavera arriba a Can Aurell
Terrassa (el Vallès Occidental), Primer diumenge de maig


Cartell de l'edició 2006


 

La festa de la Santa Creu de Terrassa, que es celebra cada any el primer diumenge de maig, combina els actes de celebració de l’arribada de la primavera, amb el ritu de benedicció del terme i la plantada simbòlica d’un arbre.

Una mica d’història

La festa va néixer els anys 1954-55 organitzada pels pagesos de la zona de Can Aurell de Terrassa i l’església de la Sagrada Familia. Aquell dia, els pagesos portaven la farina pels panets que feia el forner del barri i que es beneïen després de la missa. Amb la farina també es feia una gran coca que es donava als Padrins, dues persones que havien estat elegides per haver destacat en la millora del barri i que aquell dia eren homenatjades. Acabada la missa l’Esbart Terrassa organitzava el Ball de la Coca, que es caracteritzava perquè els balladors duien coques a les mans. Tot el barri s’engalanava amb guirnaldes fetes amb flors d’esparguera i roses gavarreres que eren cultivades a l’interior de les cases dels veïns i veïnes i empeltades amb d’altres tipus de roses. En aquell temps la Creu del Terme marcava els límits del municipi de Terrassa, i el seu engalanament i benedicció, era un ritus de protecció davant les amenaces exteriors.

L’any 1965 el rector de l’església va decidir que ja no es faria més la festa, però anys més tard, cap al 1984, els veïns van voler recuperar-la. Des d’aleshores la festa ha anat incorporant nous elements, fins a tenir l’estructura actual.

La festa avui

L’organització de la festa és a càrrec de l’Esbart Terrassa, una secció de l’Agrupació Folklòrica “Amunt i Crits” i compta amb la participació de diversos grups de cultura popular de la ciutat. De bon matí, s’engalana la Creu de Terme que hi ha davant l’església de la Sagrada Família i que en l’actualitat ja no exerceix de límit del municipi, doncs ha estat engolida pels edificis. Es guarneix amb guirnaldes d’esparguera, roses, clavells i també amb ginesta que s’ha anat a collir pels voltants de la ciutat, una flor que també s’utilitza per l’engalanament dels arbres dels carrers del barri.

Al matí, diversos elements de la cultura popular local (gegants vells, bastoners, esbart, etc) fan una cercavila que surt del Parc de Sant Jordi i acaba davant l’església de la Sagrada Família, lloc on es fa una ballada conjunta i la benedicció de la Santa Creu. Tot seguit, missa, benedicció de panets a l’altar major i Ball de l’Oferta a l'interior de l'església, a càrrec dels Gegants de Terrassa. Acabat el ball la canalla reparteix els panets beneïts i es fan el Ball de la Coca i el Ball de l’Estapera, un ball popular egarenc propi de la festa de Sant Antoni Abat però que també es dansa aquest dia.

Anys enrere a la festa s’hi va incloure la plantada d’un arbre, doncs els veïns volien substituir els arbres del barri que havien mort durant l'any al carrer Faraday. Amb aquesta necessitat de replantar un arbre per substituir-ne un de malmès, es va començar a fer la plantada de l'arbre. Una vegada, amb els anys, tots els arbres van ser substituïts, es va procedir a fer la cerimònia al Parc de Sant Jordi. Avui, la plantada s'organitza conjuntament amb Parcs i Jardins, una entitat de l’Ajuntament que s’encarrega de portar un arbre que s’engalana amb flors i es guarneix amb fruites, i l’Esbart Terrassa li dedica un ball. Acabat el ritus l’arbre no es planta, si no que es retorna a Parcs i Jardins.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Josep Puig


  4543 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Terregada. Apunts de folklore de Terrassa
Diversos autors, / Edicions El Mèdol
Escrit conjuntament entre 10 persones (Jan Grau, Jordi Mampel, Joan Soler, ...



Agrupació Folklòrica Amunt i Crits
http://amunticrits.terrassa.net/
Carrer del Pantà, 57
08221 Terrassa (el Vallès Occidental)
93.785.10.28
nuriescude@hotmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org