Aquest lloc web utilitza galetes ("cookies") de tercers per millorar els nostres serveis i analitzar els hàbits de navegació de l'usuari. Si continues navegant, considerarem que has acceptat l'ús de galetes.       ACCEPTAR

NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 21 de gener de 2025 | Agnès    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Josep > Festes de sant Josep Oriol


Festes de Sant Josep Oriol
La Festa Major del barri del Pi de Barcelona
Barri del Pi, Aj. Barcelona (el Barcelonès), Cap de setmana proper al 23 de març


Cartell de l'edició 2023


El gegantó Perot Rocaguinarda


Retaule de Sant Josep Oriol


Passejada dels Oriols


L'ofrena floral


Instal·lació de l'ofrena floral a l'escultura de Sant Josep Oriol


Els "atracaments" del Perot


La Trobada de Gegants


 

Les festes de Sant Josep Oriol o festa major del barri del Pi de Barcelona se celebren cada any el cap de setmana més proper al 23 de març. Durant tres dies s'escenifiquen la llegenda del sant i els atracaments del famós bandoler català Perot Rocaguinarda, que va ser un dels veïns més llegendaris del barri.

Les Festes de Sant Josep Oriol se celebren durant tres dies, cada any el cap de setmana més proper al 23 de març. La majoria d'actes estan protagonitzats pels Gegants del Pi, uns dels més antics de Catalunya: en Mustafà i l'Elisenda són originals del 1601, mentre que l'Oriol i la Laia, els gegants petits del Pi, daten de 1669. L'any 1995 s’hi va afegir el gegantó Perot Lo Lladre.

Les festes, que se celebren des del 1995 gràcies a l'esforç de l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi i dels comerciants i veïns del Barri del Pi, es realitzen en honor a aquest sant barceloní, que nasqué i visqué a la Ciutat Vella de la segona meitat del segle XVII. El barri que envolta l'Església de Santa Maria del Pi sempre ha tingut una veneració molt especial per la figura de Sant Josep Oriol, conegut amb el sobrenom de "el doctor pa i aigua" i de qui es diu que va destacar per la seva dedicació als malalts i als pobres, i per la seva austeritat.

Programa d'actes

El dissabte anterior a les festes s'escenifica, a l'interior de l'església del Pi, el Retaule de Sant Josep Oriol, una representació teatral vuitcentista on s'explica alguns episodis de la vida del sant, des del seu bateig i fins a la seva mort. Els actors són els membres de la parròquia i la colla que acompanya els gegants, que per un dia van vestits d'època. L'obra de teatre es desenvolupa al so de música barroca i tota l'església es guarneix per a l'ocasió.

El programa d'actes comença divendres i inclou el Pregó de Festa Major, la remembrança del Miracle de les Monedes, que evoca un miracle atribuït al Sant que acaba amb el repartiment de monedes de xocolata entre el públic que hi assisteix, i una cercavila nocturna dels Gegants del Pi (En Mustafà i l’Elisenda) i els Gegantons del Pi, que va des de la plaça de Sant Josep Oriol fins a la plaça del Pi, on té lloc un Ball de Festa Major. Durant el recorregut es pengen els cartells dels atracaments d’en Perot lo Lladre de l'endemà.

Dissabte al matí hi ha la Passejada dels Oriols, els gegants "homes" de Ciutat Vella, per tal de fer l'ofrena floral a la figura del sant que hi ha a la Plaça de Sant Josep Oriol. Hi participen els gegants: Perot lo Lladre, Oriol i Mustafà del Pi, Nan Cu-cut i Roc (el Centenari) de la Plaça Nova, Senyor Ramon del Raval, Pep Barceló de la Barceloneta, Pere II el Gran de Sant Pere de les Puel·les, Tinet el Graller, Peret el Fanaler del Casc Antic, Rei Salomó de Santa Maria del Mar i Emili del Carrer Princesa. Aquest acte és l'oposat a la Processó de les Laies, una cercavila de gegantes que sempre es fa per les Festes de Santa Eulàlia. A la Rambla, un grup d’infants recullen l’ofrena floral per portar-la fins al punt final del cercavila, la plaça Sant Josep Oriol, Patró del Barri del Pi i de Ciutat Vella.

Els actes de dissabte al matí inclouen l'actuació de la secció infantil i juvenil de l'Esbart Català de Dansaires.

A la tarda té lloc un dels actes més esperats de la festa: els Atracaments del Perot lo Lladre. Es tracta de la sortida pels carrers del Barri del Pi, en forma de gegantó i acompanyat pel seu seguici de músics i de gent del poble, del famós bandoler català del segle XVII, Pere Roca Guinarda, més conegut per Perot Lo Lladre. Fill del poble d'Oristà, al Lluçanès, segons l'imaginari barceloní aquest bandoler va viure amagat en una cova que hi havia al carrer de Ciutat Vella que encara duu el seu nom. El gegantó Perot visita i "atraca" botigues del barri per robar els "duros" de xocolata i repartir-los entre el públic que l'acompanya a la cercavila. Mentrestant un singular personatge va narrant el retaule d’en Perot entre els assistents, que coregen: Perot Perot, el nostre lladregot!. Aquest dia també hi ha festival infantil amb xocolatada i cantada d'havaneres i rom cremat per a tothom.

L'endemà, diumenge al matí, es realitza la Trobada de Gegants de Sant Josep Oriol, que té per amfitrions de les festes als Gegants del Pi, els Gegantons del Pi, el Perot lo Lladre, el Lleó de Barcelona i la Mulassa de Barcelona. Hi participen els gegants del districte de Ciutat Vella (els gegants de la Plaça Nova, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic i de Sant Pere de les Puel·les), altres gegants de la ciutat de Barcelona i de la resta de Catalunya. La cercavila transcorre pels carrers del Barri Gòtic (Pi, Portaferrissa, Plaça Nova, Plaça de Sant Jaume, Ferran...) i finalitza a la Plaça de Sant Josep Oriol, on es fan els Balls de Gegants que conclouen les festes.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera Escudé, Josep Lluis Esteras, Associació d'Amics dels Gegants del Pi


  13415 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Perot Rocaguinarda. Bandoler del segle XVII
Tribó, Gemma / Editorial Graó
El llibre mostra la vida del famós bandoler Perot Rocaguinarda i del bandolerisme ...

comprar
Perot Rocaguinarda. Cap de bandolers
Roviró i Alemany, Xavier / Farell Editors
El bandoler Perot Rocaguinarda va néixer a Oristà, municipi del Lluçanès, ...

Les festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular
Diversos autors, / Associació d'Amics dels Gegants del Pi
La publicació consta de dues parts diferenciades. La primera repassa la ...



Associació d'Amics dels Gegants del Pi
http://www.gegantsdelpi.cat/
c/ Cardenal Casañas, 16 (Parròquia del Pi)
08002 Barri del Pi, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
93.300.81.24
gegants@gegantspi.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2025 festes.org