NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Fogueres i foguerons


Festes de Sant Antoni
Una festa de mil dimonis
Manacor (Llevant), Cap de setmana més proper al 17 de gener


Sant Antoni


Amb els Dimonions i el sant


Les glosses


Un fogueró


Un altre fogueró decorat


Un dels balls del seguici


El Dimoni Gros


Les Beneïdes


 

La festa de sant Antoni de Manacor és la festa més sentida i estimada pels habitants d’aquesta vila i una de les més populars de Mallorca. Tres dies de celebracions al voltant dels foguerons artísticament decorats, les beneïdes amb les carrosses engalanades, les glosses picants i el seguici de dimonis que acompanya sant Antoni.

La festa està organitzada pel Patronat de Sant Antoni de Manacor i implica a la majoria de les entitats socio-culturals de la vila, com les escoles, les entitats veïnals, institucions públiques i altres organitzacions privades, com comerços i serveis.

Els dimonis i dimonions

Un dels principals elements de la festa és la colla de dimonis que, documentats per primera vegada els darrers anys del segle XIX, representen les temptacions de sant Antoni. Es tracta d’un grup encapçalat pel "Dimoni Gros", un dimoni que duu una màscara vermella acabada amb unes grans banyes i un seguici de "Dimonis petits" o "Dimonions" vestits amb tela de sac i que cometen tot tipus d’entremaliadures amb les al·lotes que troben durant el seu camí per la vila.

Les glosses picants

Un altre dels elements distintius de la celebració són les glosses cantades en català que, acompanyades per la música del sonador i el baciner, fan balanç de l’any que ha acabat i repassen els principals fets de la vida local en clau humorística, crítica i picant.

Els foguerons

Finalment, cal destacar els foguerons que, tal i com es fan a Manacor per sant Antoni, s’allunyen del concepte tradicional de foguera i s’apropen al concepte de falla valenciana. Són construïts amb una base de llenya i fusta que està coronada per una creació artística feta amb tot tipus de materials. Moltes d’aquestes creacions tenen com a protagonistes als tres principals personatges de la festa de sant Antoni a la vila: el sant, el dimoni vermell i les botargues o temptacions.

De fet, cada fogueró és una escultura, algunes en clau satírica i d'altres representen escenes de la vida del sant. Cada any els manacorins organitzats en penyes s’esforcen perquè el seu sigui el millor fogueró i capti l’atenció dels milers de visitants que aquests dies acudeixen bocabadats a la vila.

Els foguerons s’encenen la nit de sant Antoni, el 16 de gener, i són l’eix del caliu de les festes. Aquestes obres d’art efímeres acaben consumides per les flames, proporcionant l’escalfor necessària per passar la freda nit i per fer les brases on es couran els botifarrons i la resta de productes càrnics.

La festa, pas a pas

La festa comença el dia 16 al migdia, vigília de la festivitat de sant Antoni, amb la sortida i primer ball dels dimonis davant l’Ajuntament. Després es fa la visita del jurat als foguerons, per tal d’emetre el veredicte que consagri el guanyador. Després de dinar els dimonis ballen en diferents indrets de la vila (residència d’avis, etc) i comença la cercavila que condueix les autoritats, dimonis, membres del Patronat, Banda Municipal i demés ciutadans cap a Complertes. La missa es celebra a la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors, amb les completes i cant dels Goigs de Sant Antoni a càrrec de les corals de Manacor, Banda de Música i tots els santantoniers.

Una vegada acabades les completes, el Dimoni Gros encén el fogueró de davant la Rectoria i es fa la senyal –una bona tronada- que anuncia que ja es poden encendre la resta de foguerons. Durant tota la nit sonen els xeremeiers manacorins i algunes places acullen la vetllada de ball de bot amb música de grups d’arrel tradicional. Des del cadafal, s’anuncia els foguerons premiats i el recorregut dels dimonis.

El dia 17 de gener al matí, onomàstica del sant i festa local, té lloc l’entrega de premis dels foguerons i les Beneïdes. Les persones que tenen en el camp la seva vida, porten, abillats amb els vestits d’altres èpoques i acompanyats dels més menuts, els seus animals a beneïr: cabrits, gallines, porcelles, etc. La desfilada dels carros, que tomben pels principals carrers del poble empesos per animals i màquines és competitiva i s'atorguen diferents premis: millor engalanament, millor muntura, millor vestit, premis infantils, etc. Després de dinar, els dimonis i Sant Antoni van pels carrers i bars de Manacor i celebren el seu darrer ball al vespre.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Patronat de Sant Antoni de Manacor


  10303 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El foc i la roda del temps: figures d'una festa mediterrània del cicle agrari
Ariño Villaroya, Antonio / Ajuntament de Canals
Llibre de grans dimensions i molt interessant sobre la festa de Sant Antoni ...

Les festes de Sant Antoni a Manacor. Ritual, identitat i mobilització durant el segle XX
Vives Riera, Antoni / Lleonard Muntaner Editor i Institut d'Estudis Baleàrics
Aquest llibre estudia els canvis i les continuïtats als quals s'ha vist ...

comprar
Focs de la Mediterrània. II Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània
Diversos autors, / Editorial Afers
Llibre que recull les diferents comunicacions presentades al II Simposi ...

llegir
Els foguerons de Sant Antoni. La revetlla mallorquina Sa Pobla a Gràcia
Fornés Garcia, Josep / festes.org
Fa sis-cents anys que a Mallorca Sant Antoni és patró dels pagesos. El ...



Associació Cultural Patronat de Sant Antoni
http://www.santantonimanacor.cat
Pl.de sa Rectoria, 1
07500 Manacor (Llevant)
patronat@santantonimanacor.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org