NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Fires i Festes de Sant Tomàs > Fires d'aviram


Fira Avícola Raça Prat
La festa dels Pota Blava
el Prat de Llobregat (el Baix Llobregat), Cap de setmana abans de Nadal


Cartell de l'edició 2002


Un gall de Pota Blava


Exposició d'aviram viu


Mostra de productes


Els premis


 

La Fira Avícola de la Raça Prat que es celebra al Prat de Llobregat en dates nadalenques ha estat l'element dinamitzador més important per a la recuperació, consolidació i difusió de l’aviram autòcton del Prat, conegut popularment com a “Pota Blava”.

La fira dels Pota Blava

Aquest tipus d’aviram, originari de tot el delta del Baix Llobregat i conegut també com a Raça Catalana del Prat, és símbol d’identitat de la ciutat, estava en procés d’extinció i en l’actualitat disposa d’un segell europeu de qualitat. El formen un conjunt de gallines i galls que destaquen per les seves plomes d’un viu ros, el vermell de la cresta, la cara i les barbelleres, el blanc de les orelletes, el bec fosc i pel característic blau pissarra de les seves potes i dits, d’on prové el seu nom popular.

Apunts històrics de la Fira

Els antecedents més llunyans de la Fira Avícola Raça Prat són del primer quart de segle XIX, quan la Mancomunitat de Catalunya i l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre organitzen els primers Concurs Exposició Avícola Raça Prat amb l'objectiu d'aconseguir la selecció i millora de les aus de corral raça Prat.

Els concursos-exposicions es van reprendre després de la guerra civil i a partir de 1975 se celebraran de manera ininterrompuda, amb molts canvis de localització i una ampliació i millores continues. Amb els anys s’incorporà la Mostra d'agricultura, indústria i comerç locals, antecedent de la mostra pagesa que des de llavors completarà la fira tradicional i primer assaig del que més endavant serà la mostra comercial, amb una presència significativa de productes artesanals.

La Fira avui

En l’actualitat la festa es celebra el cap de setmana abans de Nadal i la setmana anterior i està formada per la Fira Avícola de la Raça Prat (des de 1973), la Mostra Comercial (des de 1987) i la Mostra d’Entitats (des de 2002). De dilluns a divendres ja hi ha actes preliminars, com presentacions de llibres, exposicions i visites guiades, relacionats amb l’activitat pagesa al Prat.

Divendres a la tarda hi ha la Mostra de Vestits de Paper, a càrrec de l’Associació de Puntaires del Prat i tot seguit, la inauguració oficial de la Fira. Dissabte al matí, hi ha activitats esportives i culturals i el Ral·li de la Fira Avícola, que convoca vehicles antics i clàssics. Diumenge, la festa continua amb el lliurament de plaques d’homenatge i reconeixement de la tasca dels criadors i la trobada de gegants organitzada per la colla local, que compta amb la participació de colles d’arreu del país i la presència del “Pollo del Prat de Llobregat”, una figura del bestiari festiu local que té forma d’aquest animal. La festa es complementa amb exhibicions de ball, concert coral i danses a l’espai central de la Mostra d’Entitats i una mostra de teatre infantil i juvenil.

En els pocs dies que dura la fira, s'arriben a vendre més de 2.500 exemplars adults per al consum i 1.000 pollets, amb una afluència de visitants que en les darreres edicions se situa al voltant dels 100.000 visitants i una mitjana de 60 productors presents a la fira tradicional, que representen el 90% dels pagesos i ramaders locals.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament d'el Prat de Llobregat


  5584 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Tomasot, el gall Vilafranquí
Albornà Marimón, Magda / Magda Albornà Marimón
És la història d'en Tomasot, el gall d'en Tomaset que és va salvar de ser ...



Ajuntament del Prat de Llobregat
http://www.aj-elprat.es
Plaça de la Vila, 1
08820 el Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)
93.379.00.50

Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat
http://elpotablava.com/
C/ de les Moreres, 48
08820 El Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)
934.786.878



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org