NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Pau > Festes majors d'hivern


Festa major d'hivern
Recreació anual del Trencament de l'Almorratxa
Sant Pol de Mar (el Maresme), 25 de gener


Cartell de l'any 2018


L'ermita, des de la platja


Missa de Sant Pau


Venda de torró de "bavaia" a l'ermita


Cercavila dels gegants


La Fira de Sant Pau


El Ball de l'Almorratxa


 

Sant Pol de Mar celebra la seva festa major d’hivern amb una agenda d’activitats ben variada i per a totes les edats que, a més dels actes tradicionals, com el Ball de l’Almorratxa i la Fira de Sant Pau, incorpora actes propis de les diades de Sant Antoni Abat i Sant Sebastià.

La festa major d'hivern

La festa comença el cap de setmana més proper a Sant Antoni, amb la celebració de la tradicional beneïda d’animals, que s’havia perdut i que s’ha recuperat recentment, i la volta al poble amb cavalls, gossos, gats i altres mascotes.

Els actes de la festa major, pròpiament dita, es desenvolupen el cap de setmana més proper al 25 de gener, amb el tradicional concert de cobla, la marxa de Sant Pau, amb botifarrada i sardanes, la fira del col·leccionisme i l’intercanvi, etc

Actes del 25 de gener

El dia central de les festes és el 25 de gener, diada de Sant Pau i festa local. Al matí hi ha l’ofici solemne a l'ermita blanca de Sant Pau i l’entrega de les medalles a tots aquells que santpolencs i santpolenques que es diuen Pol, Pau o Paulina.

L'ermita és al capdamunt del poble, en el turó de Sant Pau, i data del segle X quan en el mateix indret s'alçà l'església de Sancti Pauli di Maritima, un antic monestir benedictí que donà nom i origen a la població. Al seu interior es venera una imatge del sant que duu una espasa a les mans, hi ha quatre gàrgoles que representen els quatre vents i una maqueta d'un vaixell, provinent d'un ex-vot.

Aquest dia la vila acull la Fira de Sant Pau, que té el seu origen a l'època medieval. Antigament havia estat una de les més concorregudes de la comarca per la gran varietat de productes que s'hi oferien, entre ells els típics torrons de "bavaia", que encara s'hi poden trobar. Actualment, la Fira omple els carrers del poble de parades d’artesania, alimentació i productes naturals.

El Trencament de l'Almorratxa

El mateix dia 25 de gener els gegants de Sant Pol surten en cercavila. Basats en una vella tradició local, en Ben Hassad i La Mercè de la Murtra foren construïts l’any 1985 pel desaparegut mestre geganter, el solsonenc Manel Casserres i Boix, i van ser estrenats aquell mateix any. En Ben Hassad disposa d’un braç articulat amb el que sosté una almorratxa de vidre i que només és utilitzat per ballar la tradicional Dansa de les Almorratxes, una coreografia dansada que aquell dia s’ofereix a tot el públic assistent i que recrea la llegenda que és a l’origen dels dos personatges gegants.

La llegenda diu que a la Vall de la Murtra hi vivia un matrimoni que tenia una filla anomenada Mercè que, als cinc anys d’edat, va ser presa per pirates provinents de l’interior del Mediterrani. Quan la donzella fou rescatada del seu captiveri la donzella ja havia esdevingut una bella dona. Aleshores, un ric moro d’estirp noble anomenat Ben Hassad volgué festejar-la amb una almorratxa plena d’essències florals. La resposta que la Mercè donà es recrea cada any durant la Festa Major de Sant Pol.

En un moment determinat del ball dels gegants, la geganta Mercè de la Murtra agafa l’almorratxa de vidre que duu el gegant i la llança contra el terra. Un cop l’almorratxa esclata en mil bocins, és tradició intentar fer-se amb un dels trossos de vidre, doncs hom creu que portaran sort a aquell que n’aconsegueixi un.

Segons Joan Amades: "hom calculava la importància d'una festa major, pel nombre de milers d'almorratxes trencades en el ball de l'envelat".

Els actes d'aquest dia acaben amb una ballada de sardanes interpretades per una cobla.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


Llàntia


Un sant de pescadors
En una de les parets laterals de l'ermita de Sant Pau, sobre la porta d'entrada, hi ha una antiga llàntia que els pescadors havien fet servir, a mode de far, per guiar-se.


  7176 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Ball de Sant Pau
Carbonell i Grau, Pere / Arsis Editorial
El «Ball de Sant Pau» és un ball parlat que va transcriure i versificar ...

llegir
L'ermita i els orígens de la festa
Diversos autors, / Ajuntament de Sant Pere de Ribes
Separata del programa de la Festa Major de l'any 2009, que explica la relació ...

llegir
El drac de tres caps
Masana i Soler, Heribert / Diari de Vilanova
Ara ja et saps el camí tel·lúric de l’ermita i l’amunt i avall del carrer ...



Ajuntament de Sant Pol de Mar. Regidoria de Festes
http://www.santpol.cat
Abat Deàs, 36
08395 Sant Pol de Mar (el Maresme)
937.604.547
digueslateva@santpol.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org