NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 3 de desembre de 2024 | Francesc Xavier | Dia Internacional dels Descapacitats    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de sant Iscle i santa Victòria


Aplec de Sant Iscle
Trobada a redòs de l'ermita romànica
Cerdanyola (el Vallès Occidental), Tercer diumenge de novembre


L'ermita de Sant Iscle


Una cita gastrònomica


La Moixiganga


Ballada de sardanes


 

Una festivitat de caràcter popular que es celebra a l'antiga església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes i que compta amb l'assistència de milers de ciutadans de les poblacions de la rodalia, que hi passen tot el dia participant de les nombroses activitats religioses, culturals i gastronòmiques que hi tenen lloc.

La celebració de l’Aplec de Sant Iscle és una de les festes populars més arrelades i antigues de Cerdanyola i hi congrega també a centenars de persones vingudes d’altres poblacions de la rodalia. Tot i que l'onomàstica de Sant Iscle i Santa Victòria es celebra el 17 de novembre, la tradició ajorna la celebració de l'aplec a Collserola fins el tercer diumenge de novembre. L’aplec té lloc a redós de l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, dins el terme municipal de Cerdanyola.

L’església mil·lenària de Sant Iscle és un dels edificis més importants de Cerdanyola. Pertany a la parròquia de Sant Martí i és utilitzada per altres associacions per a realitzar-hi activitats culturals, educatives i religioses. Es tracta d’un edifici d'estil romànic construït al segle XII molt a prop d’un antic temple prerromànic i del cementiri que l'envoltava. Al llarg del temps ha sofert diverses reformes i ampliacions fins que el 1995, amb motiu de la commemoració del Mil·lenàri de la primera cita documental del temple, es va restaurar per recuperar l'aspecte que devia tenir a la segona meitat del segle XVI. L’església està situada al bell mig de la Vall de les Feixes, al parc natural de la Serra de Collserola, i té ben aprop diversos aqüeductes i masies que aprofiten l’aigua del torrent de Sant iscle, que genera una frondosa vegetació.

Aquesta construcció és l’epicentre d’una festa popular al seu voltant: l’Aplec de Sant Iscle. La festa consisteix en una trobada multitudinària a l’esplanada que hi ha devant de l’ermita. La vigília ja hi va gent a passar-hi la nit, acampats, tot i que oficialment es recomana no fer-ho. Al matí, hi ha l'actuació de danses i balls populars de Cerdanyola (Moixiganga, Ball de Gitanes, etc) i tot seguit, missa amb el tradicional repartiment de panets beneïts, que la tradició popular diu que s’ha de guardar per evitar robatoris. Acabada la missa es fa una gran ballada de sardanes i tothom qui ho desitgi pot visitar l’interior de l’ermita. A partir d’aleshores, la festa arriba al seu moment més esperat, quan els congregats encenen petits focs i hi couen els aliments que s’han dut de casa i que els serviran per dinar. Aquest dinar de germanor, a redòs del l’ermita al voltant de la qual es va fundar Cerdanyola, serveix per trobar-se i compartir al voltant d’un àpat a l’aire lliure.

Per facilitar l’accés dels ciutadans a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Les Feixes, l’Ajuntament de Cerdanyola posa en marxa un servei de microbús per a pujar a Cerdanyola i, a partir de primera hora del matí, restringeix l’accés de vehicles de motor al camí de Can Catà, que condueix a l’església.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Cerdanyola


  8171 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Cerdanyola
http://www.cerdanyola.cat
Plaça Francesc Layret s/n
08290 Cerdanyola del Vallès (el Vallès Occidental)
93.580.88.88
oac@cerdanyola.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org