Fent cua per comprar bunyols
Preparant els bunyols
Una de les serenates
Es canten cançons alegres
|
| A molts pobles i ciutats de l'illa de Mallorca, la nit del 20 al 21 d’octubre se celebra amb bunyols, música i vi. Són els ingredients imprescindibles de la Revetla de les Verges, un ancestral ritus de galanteig que perviu entre els joves, convenientment adaptat als temps.
La Revetla de Verges és una de les tradicions de galanteig més antigues de l'illa de Mallorca i es celebra en moltes poblacions. Es tracta d'una celebració espontània que realitzen determinats grups de joves que van de casa en casa acompanyats per una formació de músics a cantar cançons populars a les seves enamorades, a qui també regalen clavells. A aquestes sortides les anomenen serenates i tenen un component eròtic i picaresc força important. A canvi de la visita, les joves els ofereixen bunyols, vi dolç i llepolies.
La festa dels bunyols
La festa havia estat molt més popular que no pas ara i en l’actualitat tant als pobles com a Ciutat de Palma, la festa es conserva al voltant de la tradició de fer bunyols. N’hi ha de dos tipus, els bunyols de vent i els bunyols farcits. Tradicionalment aquesta pasta fregida es fa a casa, avui també es compren als forns. En algunes escoles i viles es fan bunyolades populars (Artà, Valldemossa, etc.)
En molts pobles la festa s’ha perdut però en molts d’altres perviu amb força gràcies a la participació de la banda de música, que acompanya als joves i nens en el seu trajecte de casa en casa. Les Revetles de Verges més importants són les d’Alcúdia, de Búger -on els fadrins enramen les cases de les al·lotes amb murta i canyes verdes- i de Porreres, tot i que també és un costum força estès a Ciutat de Palma.
Santa Úrsula i les Onze Mil Verges
La festa es celebra la nit del 20 al 21 d’octubre, diada de santa Úrsula, i està lligada a una llegenda d’aquesta santa que va ser immolada juntament amb moltes altres companyes quan anaven de Bretanya a Roma. Tot i que no se sap amb certesa quantes eren, alguns diuen que només eren 6 o 7, ha quedat el nom de les Onze Mil Verges.
Text: Redacció festes.org
Fotografies: MallorcaWeb.com
|