NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Palmes, palmons i rams


Concurs de palma blanca
Exposició de les millors creacions il·licitanes en palma blanca
Elx (el Baix Vinalopó), Dissabte abans del Diumenge de Rams


La palmera


Palmes al campanar de Santa Maria d'Elx, amb el palmerar de fons


Artesà palmerer


Públic observant les obres


Fotografiant les palmes


Palmes extraordinàries


Detall d'un ornament


Els visitants poden gaudir de les palmes de ben aprop


Totes les palmes participen a la Processó de Diumenge de Rams


 

Cada any per Setmana Santa, Elx acull la celebració d’un concurs en el que diversos artesans palmers de la ciutat competeixen en l'elaboració d’unes palmes extraordinàries, tan per les seves mides com pel seu treball artístic.

Elx i l'artesania de la palma

L’artesania de la palma és present en una gran quantitat de cultures. Tots aquells indrets on hi ha palmeres, han desenvolupat una important cultura al voltant del seu conreu. Des de temps immemorials, l’home ha creat objectes utilitaris o artístics amb aquest material natural, que destaca per la seva elasticitat, fet que fa que sigui molt apte per a construir tot tipus d’estris.

Elx compta amb el palmerar més gran d’Europa. Aquest paisatge creat pels il·licitants segles enrera, manté intacta la seva funció agrícola original i, alhora, s’ha convertit en un símbol d’atracció turística i paisatge quotidià en la vida dels seus habitants.

La tradició palmera d’Elx és molt reculada i important. Aquesta ciutat valenciana acull una gran quantitat d’obradors d’artesans,que treballen, des e fa unes quantes generacions, en el conreu i treball de la palma blanca, creada a partir de les branques de la palmera datilera segons un tradicional procés de producció.

La palma també és present en les dues festes locals més importants. A l’agost, apareix diverses vegades durant la representació del Misteri, i durant la Setmana Santa és la protagonista de la processó de Diumenge de Rams, anomenada popularment “de la Burreta”, processó que té diversos reconeixements.

El concurs

El Concurs de Palma Blanca d’Elx se celebra tots els anys i té per objecte reconèixer la feina dels millors artesans locals de la palma. El seu objectiu és ajudar a perpetuar aquesta singular tradició il·licitana, com a activitat econòmica i productiva i com a senya d’identitat.

Tot i hi acostumen a participar els més experimentats palmers de tots els obradors de la ciutat, es tracta d’un concurs obert a la participació de tothom. El concurs té quatre categories:

1.Artesania: palmes d’una grandària compresa entre 1,50 metres i 2,70 metres.
2.Miniatures: palmes d’una grandària compresa entre els 0,50 i 1,50 metres.
3.Taller d’artesania: treballs presentats per les persones participants del taller municipal d’artesania de la palma blanca que s’organitza dies abans. Palmes d’una grandària compresa entretindre una alçària mínima de 0,60 i màxima de 2 metres.
4.Solapa: treballs en palma blanca la grandària de les quals no siga superior als 8cm d’alçària i/o 8cm d’amplària.

Després d’apuntar-se, uns mesos abans, l’artesà comença el seu treball en secret. Una palma artística no és mai obra d’una sola persona: hi acostumen a intervenir diversos artesans, un que fa la base i els altres que elaboren els guarnits que després s’afegeixen a la base.

La temàtica de les palmes que es poden presentar a concurs no està prefixada, però hi abunden els temes florals, elements de tot l’univers religiós cristià, especialment de la Setmana Santa, i també els motius relacionats amb la ciutat d’Elx.

El dissabte al matí l’artista porta l’obra a l’ermita de Sant Sebastià, una ermita del segle XV, d’estil goticocatalà, que està al Carrer Major de la Vila (al costat de la Casa de la Festa). Les obres resten exposades al públic durant tot el dissabte. Durant el matí, centenars de persones visiten l’espai on hi ha exposades les obres que participen al concurs. Es pot admirar veritables obres d’art, de mides i ornamentació extraordinàries, fetes per les mans més expertes d’Elx.

El jurat del concurs està compost per cinc persones (representant de l'Ajuntament d’Elx, representant del món de la cultura i/o la festa, persona amb acreditat coneixement de les tradicions il·licitanes, representant dels mitjans de comunicació, representant designat per la Junta Major de Confraries i Germandats de Setmana Santa i un funcionari de l’Ajuntament). Es tenen en compte la laboriositat, precisió, impressió artística, qualitat del material, motius utilitzats en les palmes, etc.

Al vespre es fa l’entrega de premis a la mateixa l’Ermita de Sant Sebastià. Els participants opten a diversos premis per categoria, que van des del 50 als 1200 euros. Totes les palmes premiades en les distintes categories reben un trofeu de l’Ajuntament, que també atorga un diploma acreditatiu a tots els participants.

Totes les palmes que participen en el concurs estan obligades a participar en la processó de l’endemà, Diumenge de Rams, excepte en cas de força major, quedant excloses dels premis en cas de no fer-ho si hagueren resultat creditores d’algun premi.

Totes les palmes que hagin obtingut premi en les distintes categories, s’entreguen al Museu del Palmerar (Hort Sant Plàcid) una volta acabada la Setmana Santa, on queden exposades durant tot l’any fins la celebració del certamen de l’any següent.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  1423 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Les palmeres del migjorn valencià
Jaén i Urban, Gaspar / Consell Valencià de Cultura. Generalitat Valenciana
Segons Gaspar Jaén, el cultiu de palmeres no tingué importància econòmica ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org