NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 24 de novembre de 2024 | Flora    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Magí > Font de Sant Magí de la Brufaganya


Fonts de Sant Magí de la Brufaganya
L'aigua guaridora que brolla de les "carotes"
Pontils (la Conca de Barberà), Tot l'any


Capella de les Fonts


Interior de la Capella de les Fonts


Imatge antiga de la font i les 4 "ganyes"


Les carotes en una foto antiga


Aspecte actual dels brolladors (carotes)


 

La vida, la llegenda i les festes dedicades a sant Magí estan totalment relacionades amb una font situada al paratge conegut com a Sant Magí de la Brufaganya, al municipi de Pontils. Durant segles, gent vinguda de tot Catalunya s’ha desplaçat fins aquí per tal d’aconseguir una mica d’aquesta aigua que té fama de ser guaridora.

La font està ubicada uns metres més avall del Santuari de Sant Magí, al centre de la vall, entre uns mil·lenaris roures monumentals en un indret conegut com a “Capella de les Fonts”. Es tracta d'un edifici de planta rectangular construït al segle XVI sobre aquesta font que fa emergir aigua subterrània provinent de la Serra de Brufaganya.

El seu nom, Brufaganya, descriu l’aspecte original de la font. "Brufar" vol dir esquitxar aigua tot bufant i “ganya” fa referència a la fesonomia dels quatre brolladors, unes misterioses carotes esculpides a la pedra que avui quasi no es veuen, amagades entre líquens i calç.

Hi ha qui diu que aquestes fonts no paren de rajar mai i que inclús en les èpoques de pitjor sequera les dolls treuen un petit rajolí d'aigua que, quan el sol i la calor sembla que ho hagin de matar tot, fa possible la vida. A l'estiu, l'aigua surt ben fresca i a l'hivern surt més aviat tèbia.

L’aigua d’aquesta font té unes característiques especials i per això se l’ha considerat sagrada des de temps immemorials. D'ella es diu que "ni cou ni mòlt" una expressió que explica que no serveix ni per coure ni per rentar. Fa molta calç i, tot i que és potable i saludable, es considera que no convé beure'n grans quantitats.

La seva principal propietat -la que l'ha fet famosa arreu- és la seva capacitat per guarir. L'aigua de Sant Magí ha estat tradicionalment utilitzada tant per curar malalties com el reuma, la verola o la trencadura i per guardar de les febres palúdiques, terciàries i quartanes. També s’ha fet servir -aplicada cutàniament- per alleugerir cops i inflamacions superficials. Són moltíssimes les persones que donen testimoni de guaricions inversemblants gràcies a aquesta aigua, un fet que no ha fet sino augmentar la fe en les virtuts d’aquesta aigua. La seva estranya capacitat per guarir han fet que molta gent la consideri miraculosa i que durant segles hagi atret moltíssima gent vinguda d’arreu. Les fotos antigues mostren una gran quantitat d’exvots, deixats en agraïment pels que s’havien guarit, i s’explica que antigament els devots es mullaven a la font i pujaven de genolls fins al santuari.

Durant segles, gent vinguda de tot Catalunya s’ha desplaçat fins a les Fonts de Sant Magí per tal d’aconseguir una mica d’aquesta aigua amb fama de ser guaridora. Encara avui, moltes són les persones que, en algun moment de l’any –quan ho necessiten-, vénen fins aquí per recollir una mica d’aigua. Ara bé, els dies que concentren més visitants són els propers al 19 d'agost, diada de la festivitat del sant, quan arreu del país se celebren les festes de Sant Magí.

Text i fotografies: Manel Carrera


  1357 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Les mides de sant Magí
Bertran Luengo, Jordi / Festes.org
Cotxes amb una cinta amb la senyera catalana, de Tarragona o d’un altre ...



Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn
https://brufaganya.cat
Castell dels Comtes
43420 Santa Coloma de Queralt (la Conca de Barberà)
amicssantmagi@tinet.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org