NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Cridar als Reis


Arribada dels Reis
Desembarcada i crida col·lectiva als Reis
Badalona (el Barcelonès), 5 de gener


El patge a bord del Quetx


El veler amb els tres Reis, a punt d'arribar


Els badalonins van a la platja a rebre els Reis


El Rei Blanc


Rebuda per part dels representants polítics


Carteres reials durant la cavalcada


Carrossa del Rei Negre


Esperant els Reis amb fanalets i bombes


La crida als Reis al carrer del Carme


Des d'alguns terrats i balcons en plouen carmels


 

La festa dels Reis de Badalona inclou l'escenificació de la seva tradicional arribada per mar a la ciutat a bord d'un gran veler, una lluïda i multitudinària cavalcada pels carrers, i un costum íntim i familiar, la "Crida als Reis", que és protagonitzat pels infants i els seus fanalets de paper o "bombes".

La festa comença el 5 de gener al matí quan els pares porten els seus petits al port de Badalona per entregar les cartes amb llurs desitjos al patge reial, l'emissari dels Reis d'Orient, que els rep a bord d'un gran i antic veler de cabotatge: el quetx Ciutat Badalona.

Aquest gran vaixell d'uns 25 metres d'eslora i dos màstils, va ser construït l'any 1929 a Dinamarca i es va dedicar durant molts anys al transport de mercaderies. Després de moltes aventures i desventures navegant per mig món, el quetx va anar a parar al port de Torredembarra.

L'any 2006, l'Ajuntament i la societat Marina Badalona, que explota el port, el van convertir en un vaixell escola. Des d'aleshores, i gràcies a l'Associació Amics del Quetx Ciutat Badalona, participa en diferents actes culturals de la ciutat i en esdeveniments de navegació tradicional que tenen lloc arreu del Mediterrani com a ambaixador de Badalona. L'acompanya sovint el Cantaquetx, un grup musical que té per objectiu recuperar i difondre la cançó popular marinera.

La desembarcada

La desembarcada dels Reis té lloc abans que es comenci a pondre el Sol en el tros de platja que hi ha al costat de l'emblemàtic pont del Petroli, una estructura de 250 metres de llargada que s'endinsa al mar. Concebut per descarregar mercaderies, avui té usos culturals i ambientals i s'ha convertit en una estació meteorològica i un refugi de peixos.

La platja s'omple de gom a gom de famílies que, amb els seus nens i nenes, canten les cançons típiques per esperar els Reis. Alguns infants porten prismàtics per mirar d'endevinar si a bord d'aquell vaixell que es veu a l'horitzó –el mateix quetx– hi van els il·lustres visitants. Tradicionalment, el desembarcament té lloc pel mateix pont, però si les condicions del mar no ho permeten, els Reis arriben per la platja a bord de tres llaüts de rems.

Els Reis i els seus patges són rebuts solemnement pels representants de la ciutat i pels "tornemis", uns personatges locals, entremaliats i juganers, que fan d'ajudants de Ses Majestats. La màxima autoritat política de Badalona fa un parlament de benvinguda, els lliura pa i sal, com manen els antics cànons de l'hospitalitat, i els fa entrega d'una clau perquè puguin entrar a totes les cases del municipi.

La cavalcada reial

La cavalcada reial comença quan ja és fosc i fa un recorregut pels principals carrers del centre de Badalona. Els nens i nenes esperen que passin els Reis cantant les cançons característiques i amb les seves "bombes" enceses, nom amb què a Badalona es coneix el tradicional fanalet de paper de forma rodona.

Cada any la cavalcada està ambientada amb un tema diferent, però les carrosses i les comparses de persones que les acompanyen sovint inclouen motius mariners, com els peixos fantàstics que representa que han vist durant el viatge per mar. Tampoc hi falten mai la carrossa per recollir cartes, les tres carrosses reials, una carrossa que reparteix carbó i les carrosses que tiren caramels i confeti.

La crida col·lectiva als Reis

Una de les singularitats de la Festa de Reis badalonina és la "crida col·lectiva als Reis" que té lloc al carrer del Carme, un acte que busca l'austeritat i fer créixer la màgia de la jornada en els més petits. L'acte està inspirat en un costum familiar anomenat "cridar als reis", present en diferents pobles del Maresme, i que tradicionalment té lloc a casa dels avis una vegada acabada la cavalcada.

Amb els llums tancats, els nens recorren el passadís de la casa amunt i avall, armats només amb el seu fanalet mentre "criden" les cançons de Reis. De sobte se sent un espetec ben fort i comencen a caure pertot arreu fruits secs i tot tipus de llaminadures, que els infants recullen amb delit de terra al crit de "llum, llum!".

L'any 1996 un grup de veïns van voler traslladar aquest costum familiar a l'espai públic, portant al carrer allò que se celebrava portes endins. Una vegada la cavalcada reial ha passat, es tanca l'enllumenat públic del carrer del Carme i els veïns fan un recorregut a peu en direcció al mar, acompanyats per un grup de músics, mentre canten:

Els Reis vénen, vénen de la muntanya,
porten joguines, per a la canalla.
Els Reis vénen, vénen de l’Orient,
no porten res, per als nens dolents.
Els Reis vénen, vénen de l’Orient
i porten joguines per a tota la gent
...i una botifarra per a la meva dent!

Una cançoneta que acaba amb l'estrofa que coneixen tots els infants de Badalona:

Els Reis vénen, les cireres cauen,
cauen de pastor per a Nostre Senyor.

En sentir la cançó, els veïns d'algunes cases, amagats rere les finestres o des dels balcons i terrats, fan "ploure" caramels, confits, xocolata i tot tipus de llaminadures, que els infants recullen –esverats i plens d'excitació– del terra.

L’any 2001 s’hi va incorporar l’encesa del fanalet gegant i el relat del conte El fanalet d’en Tasi al pati de l’Associació de Veïns del Centre, punt final de trajecte.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  1270 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Badalona
http://www.badalona.cat
Plaça de la Vila 1
08911 Badalona (el Barcelonès)
93.483.26.00
correu@badalona.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org