NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Rodes de foc


Roda de foc
Voltant sota el foc
Solsona (el Solsonès), Nit de dissabte de Corpus


El drac de Solsona


El bou durant la Baixada


Foc a la metxa!


La mulassa escupint foc


El drac giravoltant


 

Un dels elements que singularitza la festa del Corpus de Solsona és la Roda de Foc, un acte amb pirotècnia que té lloc durant la nit de dissabte de Corpus i que és protagonitzat per tres peces del bestiari festiu local: el drac, el bou i la mulassa.

La primera referència escrita de la Festa de Corpus a Solsona és de l’any 1331, fet que la situa entre les pioneres a Catalunya i a Europa. En l’actualitat, la festa destaca per l’excepcional vitalitat dels seus ballets (balls, gegants, bestiari i altres improperis), alguns d’ells exclusius d’aquesta població, així com pel fet d’haver-se mantingut bastant fidel a l’estructura ritual original.

La Roda de Foc es va fer per primera vegada a principis dels anys vuitanta, amb la voluntat d’incorporar un acte de foc a la festa. Durant les primeres edicions es feia la mateixa nit de diumenge però posteriorment es va passar a la vigília.

La seqüència ritual

Tot comença al vespre amb la «Baixada del Drac, la Mulassa i el Bou», una cercavila d’aquests tres elements de la imatgeria local que desfilen, al so de la música de banda i amb una bengala Patum a la boca, des de la Casa de la Ciutat fins a l’escenari de la Roda de Foc, la plaça Major. Al seu pas pels carrers del nucli antic, es tanca l’enllumenat públic i s’encenen les teieres.

Una vegada arribats a la plaça Major, el Drac de Solsona agafa tot el protagonisme. Documentat ja l’any 1692, és un dels tres dracs més antics de Catalunya —juntament amb el de Vilafranca del Penedès i el de la Bisbal d’Empordà— i un dels pocs que encara actua amb la seva carcassa original de fusta. Situat al centre de la plaça, primer fa el solemne Ball del Drac al so d’una peça musical pròpia interpretada per la cobla juvenil Ciutat de Solsona. La particularitat d’aquest ball és que el Drac no encén els coets que duu a la boca fins al final, i gràcies a un petit i artesanal muntatge pirotècnic fet per a l’ocasió que activa el portador des de dins de la figura.

Acabat el ball, i amb el Drac encara al bell mig de la plaça, el Bou i la Mulassa comencen a girar al seu voltant en el sentit contrari de les agulles del rellotge. Els seus portadors fan córrer les dues bèsties i no paren de posar-los coets carretilles, aqui anomenats «fuets», per tal que la Roda tingui ritme i intensitat, mentre la banda de música segueix tocant sense parar. Mentre hi ha música hi ha Roda de Foc. El Drac també llança foc mentre gira frenèticament sobre si mateix.

Durant més de mitja hora els tres animals escupen foc sense parar, mentre la gent balla al costat i darrere seu amb excitació i alegria. El final de la Roda de Foc el marca una llarga traca i un petit castell de focs llançat des d’un terrat.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  1477 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  








Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org