NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de juny > Aplecs


Festa de la Mare de Déu de l'Ecologia
Cristianisme i ecologisme, de la mà
Gallifa (el Vallès Occidental), Primer diumenge de juny


La Mare de Déu de l'Ecologia


Les quatre banderes: ecològica, europea, catalana i occitana


Una paella el dia de l'aplec


 

El Santuari Ecològic del Castell de Gallifa és el marc incomparable on cada any es desenvolupa la Festa de la Mare de Déu de l'Ecologia, un espai d'encontre i defensa dels valors ecològics des d'una perspectiva cristiana.

Com a continuadores d'una tradició que les enllaça amb les divinitats femenines ibèriques i amb les deesses gregues, com Àrtemis, les Mares de Déu cristianes, a més a més de ser la Mare de Jesucrist, simbolitzen per extensió a la Mare Terra, la Gaia dels científics.

A Gallifa, el Vallès Occidental, des de fa uns anys, aquesta relació entre la Mare de Déu i la Terra (i també, la terra) és explícita: hi ha un santuari que alberga la Mare de Déu de l'Ecologia.

Petita història

El 1985, el rector de Gallifa, mossèn Josep Dalmau - un mossèn implicat amb el moviment obrer, cristià i català-, inicià la reconstrucció de l'ermita romànica situada al capdamunt d'un turó, en el recinte de l'antic castell de Gallifa, a cavall entre el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Al no disposar d'una imatge per a l'ermita, el col·leccionista Jesús Prujà li oferí una imatge de talla d'una Mare de Déu del segle XI, que havia trobat a les golfes d'una masia dels voltants d'Olot. Tot i que d'aquesta imatge no se'n coneixia ni el nom ni l'origen, Mossèn Dalmau l'acceptà, rebatejant-la amb l'advocació de la Mare de Déu de l'Ecologia.

La festa

El primer diumenge de juny –coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra des del 1972–, el Patronat del Santuari Ecològic de Gallifa convoca, com cada any des del 1986, l'aplec en honor a la Mare de Déu de l'Ecologia.

Aquest aplec congrega persones vingudes d'arreu del país i inclou la lectura del tradicional "Elogi de la Naturalesa" -un text pronunciat cada any per una persona d'envergadura intel·lectual i humana del país (l'han fet Raimon Panikkar, Lluís Maria Xirinacs, Miquel Coll i Alemany, Santiago Vilanova, Enric Aguilar, Pepe Beunza, Octavi Piulats, etc)- , xerrades al voltant de l'ecologia i la Naturalesa, un menjar popular a l'aire lliure, concerts, ballades de sardanes, etc.

És tradició que, durant l'aplec o en alguns altres moments de l'any, l'ofrena que es faci a la Mare de Déu (advocada de la virginitat fecunda, de la Naturalesa verge), sigui la plantada d'un arbre en el recinte del voltant del santuari.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Josep Dalmau, Santuari Ecològic de Gallifa


  4051 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Santuari Ecològic de Gallifa
http://www.santuariecologic.com/
08146 Gallifa (el Vallès Occidental)
653.446.053
santuariecologic.gallifa@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org