Informació corporativa  -  Participa!  -  Afegir un web  
Pàgina principal > Festes de Tardor > Festes del Nou d'Octubre
 
      Festes del Nou d'Octubre


Totes les celebracions festives que es concentren en la data del 9 d’octubre a València tenen una data històrica originària: el 9 d’octubre de 1238. Aquell dia el rei Jaume I “El Conqueridor” va entrar victoriós a la ciutat de València després de llargues batalles, acompanyat del seu sèquit i de la seva dona la reina Violant d’Hongria.
  • Diada del País Valencià
    • La Processó Cívica de la Senyera a València - web de l'Ajuntament de València amb informació de la Processó Cívica de la Senyera. Aquest dia, i des de 1365, la senyera és treta cerimonialment del balcó de l’Ajuntament i va recorrent, acompanyada per milers de ciutadans, els principals carrers de la ciutat fins a la Catedral, on es celebra un “Te Deum” en honor seu. Acabada la missa es procedeix fins al Parterre on es fa una ofrena floral a l’estatua que hi ha dedicada al rei Jaume I.
    • Parlaments oficials de la Diada - web on podeu trobar els discursos oficials que les autoritats de la Diputació de València pronuncien aquest dia. Des de 1999.
    • Diada del País Valencià a El Campello - es representa al castell fester la presa de València pel rei Jaume amb vestits de moros i de cristians. A continuació el rei Jaume I, dalt del seu cavall, encapçala una Processó Cívica que recorre els principals carrers del poble acompanyada pel so de les dolçaines i els tabals. A continuació es fa "la Mocadorada" en celebració del dia de Sant Dionís, dia dels enamorats al País Valencià, amb repartiment dels mocadors amb dolços entre les parelles.
    • El 9 d'octubre a Godella - en aquesta població s'organitzen actes lúdics, com partides de pilota i dansa.
    • El 9 d'octubre a Sant Vicent del Raspeig - en aquesta població s'organitza una olleta popular en la qual participen els veïns.
    • Manifest del Nou d'Octubre - les celebracions del 9 d’octubre, per l'Acció Cultural del País Valencià.
    • 9 d'octubre a Russafa - cada any es celebra en aquest barri de València una representació commemorativa de la conquesta.
  • Mocadorada de Sant Dionís/Dia dels enamorats al País Valencià
    • Mocadorà virtual - espai web dins de Valencianisme.com que pretén reforçar i impulsar la tradició de la mocadorà de San Dionís, el 9 d'Octubre,  dia nacional valencià, com la festivitat dels enamorats valencians.
    • Mocadorada de Sant Dionís - també conegut pel Dia dels Enamorats a terres valencianes, durant el qual és costum que tots els joves fadrins, i per extensió tots els enamorats, regalin a la parella un mocador de seda lligat, a l'interior del qual s’hi col·loquen dolços de massapà elaborats artesanalment pels rebosters valencians.
    • Mocadorada o Mocadorà de Sant Dionís - consisteix en una postre presentat en una colorejada bandeja que conté un tronador, una piuleta i diverses fruitetes de massapà. La Mocadorà s’embolica primer dins un plàstic i després en un mocador de roba. Cada 9 d’octubre, tots aquells joves fadrins que es consideren enamorats el regalen a les seves nòvies o esposes en senyal d’estimació imitant el que féren els habitants de la València quan el rei en Jaume I arribà a la ciutat.
    • Sant Valentí, patró dels estafadors - tot i ser un costum tradicional força arrelat, la celebració del 9 d’octubre a València com a dia dels enamorats està patint les conseqüències de la imposició i foment, des de diferents estaments, de la festivitat de “Dia de Sant Valentí”, el 14 de febrer, que és de tradició americana.

Informació corporativa  -  Participa!  -  Afegir un web        
 
Pągina optimitzada per navegadors 4.0      
Resolució 800 x 600