Elements del sistema: Equips de disciplines diferents.

EQUIPS

Palo Alto

@kubik

P. Montcada

Pelai 1

         
Nº equips (nº col·lectius residents)

9

14

10

7

Nº disciplines diferents

9

14

4

3

Nº persones en total

50

40

30

20

Tipologia dels equips        

Objectius lucratius

***

***

**

*

Objectius de desenvolupament artístics i professionals

*

*

***

***

Organitzacions

***

***

**

**

Persones individuals

*

*

**

*

Característiques organitzacions

       

Joves professionals

*

**

**

***

Grau utilització noves tecnologies

*

***

*

***

Grau intensitat ús informació

**

***

**

**

Grau consolidació empresarial

***

**

**

*

Disciplines*

       

Hàbitat

* (1/9)

* (1/14)

*** (3/10)

*** (5/7)

Comunicació

** (3/9)

*** (7/14)

* (2/10)

* (2/7)

Artístiques

* (2/9)

* (2/14)

*** (3/10)

 

Altres i noves disciplines

** (3/9)

** (4/14)

* (2/10)

 

Font: Elaboració pròpia


*Disciplines:

Hàbitat: arquitectura i interiorisme
Comunicació: disseny, publicitat, RRPP, periodisme digital.
Artístiques: escultura, pintura, joieria, fotografia, cinema; escola d’art, lloguer art.
Altres: Serveis lingüístics, seu empreses i gremis consultoria cooperació.


Introducció

El número total de col·lectius residents en els espais multidisciplinaris analitzats, no supera en cap cas els 15. El número total de persones treballant en cada un dels espais és sempre superior a 20 però inferior a 50.


Tipologia dels col·lectius residents
(Organitzacions + persones individuals).


La tipologia dels col·lectius residents és diversa i variable segons els criteris que adoptem per a classificar-los:


*Respecte als seus objectius:

*Objectius lucratius: Empreses del sector serveis, majoritàries a @kubik i Palo Alto però presents en tots els espais analitzats.

*Objectius de desenvolupament: artístic (Tallers d’artistes) i professional (segons despatxos o estudis), majoritaris a Pelai 1 i a Principal Montcada però també presents a @kubik i Palo Alto.

*Respecte a la seva composició:

*Organitzacions: equips de treball de dimensions petites -de dos a set persones- (@kubik, Pelai 1, Principal Montcada) o mitjanes -de fins a 20- (Palo Alto).

*Persones individuals: que hi instal·len un segon despatx (Pelai 1, Principal Montcada); estudiants que hi tenen un estudi particular; treballadors autònoms, teletreballadors o autoempleats que abans treballaven des de casa (@kubik); creadors i artistes que hi tenen el seu taller (Palo Alto, @kubik, Principal Montcada)


Característiques de les organitzacions

La primera característica comuna a totes les organitzacions dels espais analitzats és que són organitzacions de joves professionals, entenent per professionals "aquelles persones que posseeixen un conjunt de coneixements complexes i especialitzats i que disposen d’una àmplia autonomia i un control notable sobre les condicions del seu treball". (Mendoza, Xavier. La función directiva en las organizaciones de profesionales. Simposio Los retos de la gestión Cerdanyola 1994)


Considerant el seu grau de consolidació o maduresa professional trobem:

*Joves organitzacions: que comencen les seves activitats o carrera professional (@kubik, Principal Montcada i Pelai 1). Per a aquestes organitzacions l’espai multidisciplinari és una bona plataforma cap a la professionalització o creixement de l’empresa.

*Empreses consolidades: i amb cert prestigi que hi traslladen el seu despatx (a Palo Alto i Principal Montcada). Per a aquestes organitzacions instal·lar-se en l’espai representa un salt qualitatiu en les condicions laborals respecte la seva situació anterior.


La segona característica comuna a totes les organitzacions residents és que estan relacionades amb la informació i les noves tecnologies. Tot i que hi ha diferents nivells en el seu ús, totes les utilitzen intensivament en les seves tasques professionals: per a totes elles, la informació i els coneixements són, a banda de les persones que hi treballen, el principals actius a gestionar. Així, la majoria dels treballadors en aquests espais són treballadors del coneixement ("Knowledge workers") en el sentit que dediquen la major part del seu temps laboral al maneig d’informació de qualsevol tipus i en qualsevol format.


Disciplines

Com els seu nom indica, els espais multidisciplinaris estan formats per equips de disciplines diferents, entenent una disciplina com "la observança obedient i el compliment puntual de les lleis i els ordenaments d’una professió"  (CASARES, Julio; Diccionario ideològico de la lengua española.)


Les disciplines més freqüents dels espais multidisciplinaris són totes aquelles relacionades amb l’hàbitat (arquitectura i interiorisme), present en tots els espais analitzats; la comunicació (el disseny gràfic -per a paper-, el disseny de websites -per a pantalla-, la publicitat, la fotografia, el periodisme digital, el disseny multimèdia, les relacions públiques i el cinema) també present en tots ells; i les disciplines artístiques (pintura, escultura, joieria) presents a Palo Alto, @kubik i Principal Montcada.


En alguns dels espais observats hi ha disciplines repetides -l’arquitectura a Principal Montcada i Pelai 1- mentre que en els dos altres -Palo Alto, @kubik- es controla l’existència de multidisciplinarietat estrictament. Així, la multidisciplina és alta a Palo Alto (9 disciplines diferents de 9 equips) i a @kubik (14 de 14); i baixa a Pelai 1 (3 de 7) i Principal Montcada (4 de 10).


Naturalesa del productes

La naturalesa dels productes que s’elabora en els espais multidisciplinaris és majoritàriament de caràcter intangible (documents, plànols, gràfics, imatges; relacions) tot i que en aquells que alberguen activitats artístiques Palo Alto, @kubik i Principal Montcada també s’hi elaborar producte tangible: l’obra d’art. Cap dels espais analitzats alberga activitats industrials.